Počela HPV vakcinacija za djevojčice do 14 godina

Nakon što je u Crnoj Gori krajem septembru počeo program HPV vakcinacije za devetogodišnjakinje, od danas ovu vakcinu mogu u domovima zdravlja dobiti i djevojčice uzrasta od deset do 14 godina.

Iz Instituta za javno zdravlje u oktobru su pozvali roditelje djevojčica rođenih tokom 2012, 2011, 2010. i 2009.  da se prijave kod izabranih pedijatara ako su zainteresovani da i njihova djeca prime ovu vakcinu, kada to bude moguće. Na osnovu tih prijava, iz domova zdravlja će ovih dana kontaktirati roditelje i zakazivati termine vakcinacije protiv virusa koji uzrokuje rak grlića materice.

Iz cetinsjkog Doma zdravlja pozvali su danas roditelje da vakcinišu svoje kćerke i time im, kako su naveli, pruže adekvatnu zaštitu, bezbrižno djetinjstvo i odrastanje.

Više informacija u vezi sa imunizacijom HPV vakcinom roditelji sa Cetinja mogu dobiti u dječjem dispanzeru, a vakcinaciju mogu zakazati i pozivom na broj 067/096-088.

Kako su ranije naveli predstavnici IJZCG, vakcina koja štiti od raka grlića materice izuzetno je bezbjedna i djelotvorna, posebno kada se primi u ranom uzrastu, a njenom primjenom štiti se reproduktivno zdravlje i na minimum smanjuje rizik od pojave ovog malignog oboljenja.

HPV vakcinacija se u razvijenim zemljama primjenjuje već petnaest godina, a u Crnoj Gori je najavljena prije tri godine.  

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply