Noveljić: Pored majki, u Savjetovalište za dojenje dobrodošli su i očevi

Foto: Barinfo

Barski Dom zdravlja jedan je od pet u Crnoj Gori u kojima su krajem prošle godine počela sa radom savjetovališta za dojenje. Kao i kada je riječ o Školi za trudnice, cilj je da se roditelji što bolje pripreme za rođenje bebe i sve što slijedi nakon toga, a očekuju, prema riječima patronažne sestre Sonje Noveljić, da će pored budućih majki, koje su najviše zainteresovane za ovaj vid podrše, u Savjetovalište dolaziti i očevi.

„Naravno da bi bilo poželjno da dođe i budući tata. Nije ograničeno da u Savjetovalište dolaze samo trudnice, mogu doći i žene nakon porođaja, ali i na primjer, ona koja ima bebu od čak deset mjeseci ako je došlo do neke komplikacije“, kaže Noveljić.

Smatra da je potreba za osnivanjem Savjetovališta vjerovatno postojala i ranije.

„Međutim, tek nedavno je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa UNICEF-om i Domom zdravlja Podgorica (nosiocem pilot programa), organizovalo edukaciju zdravstvenih radnika u trajanju od tri dana, koja je bila od velike koristi. Nadamo se da će majke dolaziti u većem broju. Veoma brzo je, uz izuzetnu podršku direktorice Doma zdravlja, opremljena i prostorija za prijem zainteresovanih majki“, navodi Noveljić.

Pojasnila je da u Savjetovalištu organizuju radionice na razne teme koje se tiču dojenja, a neke od tema koje su do sad obrađivali odnosile su se na što lakše uspostavljanje dojenja, kao i na savjete kako da roditelji prepoznaju da li je beba gladna i koja je veličina njenog želuca…

„Zainteresovani se mogu obratiti na broj telefona koji se nalazi na zvaničnom sajtu Doma zdravlja. Radionice se organizuju dva puta nedeljno, a mame i tate na sajtu mogu vidjeti i koja će tema naredna biti obrađena. Voljela bih da polaznika bude što više, da nam zafali stolica i prostora, i da tate i mame mogu bez zadrške da razgovaraju o slatkim roditeljskim mukama. Mislim da smo mi prvi u Crnoj Gori, nakon odrađenog projekta, započeli radionice“, rekla je Noveljić.

Foto: Barinfo

Dodaje da pored Savjetovališta, barski Dom zdravlja organizuje i Školu za trudnice, koja se nalazi u prostorijama Opšte bolnice Bar.

„Savjetovalište i Škola za trudnice su usko povezani. Naša škola ima za cilj da pripremi roditelje za rođenje bebe i sve što uslijedi nakon toga. Veliku ulogu ima i tzv. kućna posjeta koju moja koleginica i ja, kao patronažne sestre, realizujemo na terenu za opštinu Bar. Pomažemo uspostavljanju laktacije već prvog dana nakon izlaska majke i bebe iz porodilišta, jer tada obično nastaju nedoumice oko dojenja“, istakla je Noveljić.

Osim u Baru, savjetovališta za dojenje otvorena su u decembru i u Podgorici, Budvi, Tivtu i Herceg Novom.

Izvor: barinfo.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply