Ministarstvo prosvjete: Drugo polugodište počinje 23. januara

Drugo polugodište će početi, kao što je i planirano Školskim kalendarom, 23. januara 2023. godine, kazali su iz Ministarstva prosvjete povodom spekulacija posljednjih dana da se, zbog zimske turističke sezone, razmatra produženje raspusta.

Roditelji koji nam se obraćaju ovim povodom strahuju da će, u slučaju da ovakva odluka ipak bude razmatrana i donijeta, djeca opet biti na gubitku. Nekoliko radnih dana izgubljeno je na početku školske godine, koji je pomjeren, uprkos važećem Školskom kalendaru, a časovi u školama nijesu održavani danima ni zbog lažnih dojava o bombama. Iako je u tom periodu organizovana online nastava, a uvedene su i radne subote u nekim ustanovama, sve to, kako smatraju roditelji, nije adekvatna zamjena za propušteno.

Zimski raspust je prošle školske godine produžen za sedam dana, ali zbog tadašnje epidemijske situacije.

Predstavnici turističkih radnika već godinama predlažu da se početak drugog polugodišta pomjeri, jer bi to, kako smatraju, imalo pozitivnog efekta na uspješnost zimske sezone posebno kada im vremenske prilike nijesu naklonjene kao ove godine.

Uz kratak odgovor da će se djeca vratiti u školske klupe za deset dana, kako je i propisano kalendarom, iz resora prosvjete nijesu odgovorili na pitanja čime će se rukovoditi ukoliko ipak bude razmatrana ova mogućnost. Pitali smo ih na koji način će nadležni, u slučaju ovog predloga, raditi procjenu i odlučiti s obzirom na cjelokupnu situaciju ove školske godine, odnosno činjenicu da su djeca već izgubila veliki broj radnih dana iz više razloga. Zanimalo nas je i da li će se rukovoditi podacima o broju djece i porodica iz Crne Gore koja posjećuju skijališta i zimske turističke centre, odnosno time koliko bi njihov udio mogao imati uticaja na uspješnost zimske sezone.

Privredna komora uputila je Ministarstvu prosvjete i krajem prošle godine inicijativu da se zimski školski raspust pomjeri i da traje do sredine februara, kako bi se produžila i zimska sezona. To je gostujući nedavno u emisiji Link Radija Crne Gore kazala sekretarka odbora Udruženje turizma i ugostiteljstva Sanja Marković.

Ona je navela da privrednici neće odustati od tog zahtjeva, kao ni od inicijative da se Škola u prirodi organizuje na sjeveru države, umjesto na primorju. „Održavala bi se zimi, uz obaveznu školu skijanja, što bi dalo niz pozitivnih efekata. Bićemo uporni da ove inicijative zažive kao što to rade i u našem okruženju Hrvatska i Srbija”, kazala je tada Marković.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply