Antibiotski sirupi stižu u apoteke oko 15. januara

Antibiotici namijenjeni djeci, kojih već neko vrijeme nema u apotekama u Crnoj Gori, trebalo bi da stignu oko 15. januara. To su saopštili iz kompanije Montefarm Televiziji Vijesti, povodom informacija da u apotekama nema određenih terapija, među kojima su i one za najmlađe pacijente.

Osim ljekova za psihijatrijske pacijente, u apotekama već danima nije moguće na recept dobiti, ali ni kupiti pojedine vrste antibiotskih sirupa.

Kako su kazali iz Montefarma, problem manjka nekih ljekova leži u dobavljačima, ali se prve isporuke očekuju već za nekoliko dana.

“Potpune nestašice antibiotskih sirupa nema, jer su na raspolaganju panklav, hemomicin, sumamed, esbesul, dok su almacin, cefaleksin, pancef I panklav forte sirup trenutno deficitarni kod ovlašćenih uvoznika za Crnu Goru. Prve isporuke nedostajućih antibiotika očekuju se oko 15. januara“, zaključili su iz Montefarma u izjavi za TV Vijesti.

Roditelji su se u prethodnom periodu više puta žalili i našem portalu da ne uspijevaju da u apotekama podignu propisanu terapiju za djecu. Za razliku od onih koji su bili prinuđeni da se vraćaju kod pedijatra da bi im prepisao neki drugi lijek, neki su već odmah dobili zamjenske medikamente.

„Dobila sam antibiotik panklav za dijete, međutim nema ga nigdje, kao ni almacina i još mnogo drugih… Ovo su česti antibiotici, a kako je nestašica doktor nam je zatim kao zamjenu dao hemomicin, naglasivši – kome pomogne – dobro je. Pa da li je ovo u redu? Smatram da pod hitno treba preduzeti nesto, jer ne znam kuda ovo vodi“, navela je jedna od majki koje su se zbog ovog problema obratile portalu Roditelji.me.

Na aktuelni problem nestašice antibiotika za djecu ukazala je i poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić. Ona je navela situaciju kada je njenom djetetu prepisan antibiotik, a pedijatar joj je kazao da na stanju u Pljevljima ima samo jedna kutija. Ona i njen suprug su, kako je rekla, obilazili sve privatne apoteke u potrazi za tom jedinom dostupnom kutijom antibiotika.

“Pedijatrica je vidjela da je dostupna jedna kutija i rekla da požurimo da je preuzmemo. Šta je neko sljedeći ko je došao sa svojim djetetom uradio? Šta je trebalo da uradi? Da ide u Prijepolje ili Bijelo Polje ili da čeka do sjutra da se desi nešto djetetu dok ne stigne lijek”, pita se Strujić Harbić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply