Roditelji odlučni da otkriju ko proziva djecu na društvenim mrežama, podnijeće krivičnu prijavu  

Objave sa Instagram profila pod nazivima tracevii_zabjelo i spotted.zabjello, u kojima se na neprimjeren način imenuju pojedina djeca, mogle bi uskoro postati predmet policijske istrage. Već je pripremljena krivična prijava koju će protiv NN lica podnijeti majka jedne djevojčice, a u tome će se podržati i grupa roditelja čija djeca pohađaju istu podgoričku osnovnu školu.

Porodica učenice šestog razreda odlučna je da stane na put ovoj vrsti nasilja, a očekuju da će im se u tome pridružiti i ostali čija djeca prolaze kroz slične situacije. Planiraju da već naredne sedmice, nakon što sakupe potpise svih zainteresovanih roditelja, podnesu Upravi policije prijavu.

Iako djeca navode da iza većine ovakvih profila najčešće stoje njihovi vršnjaci, ovim vidom online nasilja institucionalno se ne bavi za sada niko. Dovoljno saznanja o tome često nemaju ni roditelji, jer mnoga djeca ne dijele sa njima informacije da su „obilježena“ na sličnim profilima društvenih mreža.

Policija se ne bavi dječijim tračevima

Prve informacije koje je majka ove djevojčice dobila od nadležnih u MUP-u, nakon što je pošla da se raspita šta može učiniti i kako može zaštiti kako svoje dijete, tako i sve ostale kojima se to dešava, nijesu bile ohrabrujuće. Službenici policije su joj, kako je kazala za portal Roditelji.me, saopštili da se tu ništa ne može učiniti, da bespotrebno ulazi u postupak i da se policija neće baviti dječijim tračevima. To je nije pokolebalo, ni nakon sličnih informacija koje je dobila od nadležnih iz Grupe za suzbijanje krivičnih djela viskotehnološkog kriminala u Upravi policije, a podršku je dobila i od ostalih članova Savjeta roditelja škole koju pohađa njena djevojčica.

U Savjetu smatraju da podnošenje krivične prijave nema za cilj samo da se kazne pokretači tih profila ili njihovi roditelji, već se na ovaj način skreće paznja na ozbiljnost ovog problema i moguće posljedice.

„Na taj način bismo mi, Savjet i uprava mogli djeci da ukažemo na konkretnu posljedicu ovakve i sličnih vrsta vršnjačkog nasilja“, naveli su iz Savjeta.

U objavama ovih Instagram profila, djeca, većinom učenici VI razreda prozivaju se imenom i prezimenom, klevetaju u vidu navođenja vulgarnih radnji, koriste se pogrdne riječi, zakazuju tzv. fer tuče… Prozivaju se i djeca koja koriste električne cigarete u toku vremena provedenog u školi i slično.

Majka ističe da su ovi sadržaji izazvali kod nje, kao i kod drugih roditelja čija se djeca pominju u krajnje negativnom kontekstu u opisanim porukama, ozbiljnu uznemirenost, zabrinutost i strah.

„S obzirom da ne možemo saznati, odnosno utvrditi identitet osobe koja je na pomenutom profilu postavljala navedene poruke, nijesmo u mogućnosti ništa sami preduzeti u cilju rješavanja ovog problema, a time i predupređivanja eventualnih ozbiljnijih problema koji mogu nastati po našu djecu i njihovu sigurnost. Pritom, ukazujem da nam takođe nije poznato da li se radi o maloljetnom licu, starijem ili mlađem maloljetniku ili pak o punoljetnoj osobi, što nas posebno zabrinjava. Ovo iz razloga što bi sve moglo ukazivati da NN lice, stariji maloljetnik ili punoljetno lice prati našu djecu, iznosi krajnje neprimjerene i vulgarne sadržaje na društvenoj mreži, a nama ostaje da se pitamo što sljedeće može da se desi. Osim što sam zainteresovana kao roditelj učenice koja se u konkretnom slučaju pominje u nekim komentarima u porukama, ističem i da sam predstavnik Savjeta roditelja u školi, pa mogu slobodno reći da iza navoda u ovoj prijavi stoje i ostali roditelji, veoma zabrinuti zbog ovih događaja“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Ona je, između ostalog, navela da roditelji očekuju od policije, koja ima i kadrovske i tehničke potencijale, da preduzme radnje po ovoj prijavi, kako bi se otkrili vinovnici, te spriječili dalji slični događaji, kako u ovoj, tako i u drugim školama.

Majka navodi i da je, nakon objava na Instagramu, djevojčicu morala povesti i kod psihologa, koja je preporučila dalju stručnu podršku.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply