Inspekcija planira pojačanu kontrolu prodaje duvanskih proizvoda u blizini škola

Kako bi se smanjila dostupnost duvanskih proizvoda maloljetnicima izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, između ostalog, predviđena je zabrana njihove prodaje putem interneta. Inspektori će osim toga, kako najavljuju iz Uprave za inspekcijske poslove, u narednom periodu pojačati kontrole prodaje duvanskih proizvoda u blizini školskih objekata.

Iz Ministarstva finansija navode za portal Dnevno da su za sve one koji se ogluše o Zakon predviđene novčane kazne koje mogu biti do 20.000 eura.

“U predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu predlaže se zabrana reklamiranja duvanskih proizvoda putem interneta, kupovina i prodaja duvanskih proizvoda putem interneta-distanciona prodaja, odnosno prodaja van poslovnih prostorija”, precizirali su iz Ministarstva finansija za portal Dnevno.me

Više od 600 inspekcijskih pregleda

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) navode da se promet duvanskih proizvoda kontroliše kontinuirano.

„Kontrole nad prometom duvanskih proizvoda vršene su kontinuirano, sa aspekta primjene zakona koji uređuju ovu oblast (Zakon o duvanu i Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda), kao i Zakona o unutrašnjoj trgovini, u odnosu na poštovanje odredbi koje uređuju vođenje evidencije i Zakona o zaštiti potrošača, u odnosu na isticanje cijena na propisan način, izdavanje računa ”, navode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su kazali, kontrolisali su maloprodajne objekte, veleprodajna skladišta, kao i druga prodajna mjesta (štandovi/ tezge) i pijačne prostore.

“Od početka godine izvršeno je preko 600 inspekcijskih pregleda u prometu duvana i duvanskih proizvoda, a utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neposjedovanje dokaza o nabavci robe shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini, neisticanje oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, shodno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i vršenje prometa duvana bez izdatog odobrenja shodno Zakonu o duvanu”, kaže se u odgovorima dostavljenim portalu Dnevno.

Kako dodaju, za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli zakonom propisane mjere.

“Izdato je 11 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 3.500 eura i podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, dodaju iz UIP.

Ističu da u toku inspekcijskog nadzora nije utvrđeno da se duvanski proizvodi prodaju maloljetnicima.

Kontrole se, kako kažu, sprovode po utvrđenom planu rada, po nalogu i prijavama građana.

“U cilju što bolje primjene zakonskih odredbi, Tržišna inspekcija planira obuke i jačanje kapaciteta inspektora, koji će biti specijalizovani samo za ovu oblast rada. U narednom periodu, planirana je pojačana kontrola objekata koje se nalaze u blizini obrazovnih ustanova”, zaključuju u odgovorima portal Dnevno.me.

Kaznena politika

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da je Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda propisana zabrana prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18.

“Na maloprodajnom objektu mora biti istaknuta oznaka o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života. Prodavac u maloprodajnom objektu, ako posumnja da je lice mlađe od 18 godina života, može da zatraži da odgovarajućom ispravom dokaže punoljetstvo, a ako to odbije, prodavac tom licu neće prodati duvanski proizvod. Takođe, propisano je da oznaka o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života mora biti istaknuta na vidnom mjestu u maloprodajnom objektu. Ovakvim zakonskim normama duvanski proizvodi su nedostupni maloljetnim licima”, navode u Ministarstvu.

Izmjenama zakona zabranjuje se i prodaja duvanskih proizvoda na pijacama.

“Zakon o duvanu propisuje da organ uprave izdaje odobrenje za promet na malo duvanskim proizvodima za maloprodajni objekat koji ispunjava propisane minimalne tehničke uslove za promet robe na malo, na koji način su pijace isključene kao mjesto na kome se može vršiti prodaja duvanskih proizvoda”, navode u Ministarstvu.

Govoreći o kaznenoj politici, iz Ministarstva kažu da u predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu za učinjene prekršaje predlažu novčane kazne za pravno lice u visini od 1.000 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 200 do 2.000 eura, za preduzetnika u iznosu od 300 do 6.000 eura i za fizičko lice u iznosu od 100 do 500 eura.

“Predložena je zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti od jednog mjeseca do jedne godine i zaštitna mjera oduzimanja obrađenog duvana, odnosno duvanskih proizvoda”, kažu iz Ministarstva.

Izvor: dnevno.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply