U Baru počinje sa radom Savjetovalište za dojenje

U okviru barskog Doma zdravlja od sjutra će biti otvoreno Savjetovalište za dojenje. Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a realizuje se u saradnji sa UNICEF-om.

Pripremne aktivnosti se, kako je u razgovoru za Primorski portal potvrdila pedijatrijsko-neonatološka sestra koja će raditi u Savjetovalištu Albina Ličina, privode kraju, nakon čega slijedi prijava majki i pravljenja grupa za predstojeće radionice.

U početku će se, objašnjava Ličina, organizovati radionice dva puta sedmično, u trajanju od oko sat vremena.

„Biće istaknut plan rada i teme za svaku radionicu, kako bi majke imale mogućnost da izaberu temu koja ih najviše interesuje. Napominjem da ista majka može prisustvovati na više radionica i slušati više tema, kako bi unaprijedile znanje i vještine, a sve to u interesu unapređenja i očuvanja zdravlja, kao i boljeg napredovanja svoje bebe“, objašnjava Ličina.

Vrata Savjetovališta za dojenje biće otvorena i za trudnice kako bi se na što bolji način pripremile za ono što ih očekuje.

„Na sajtu Doma zdravlja će biti istaknut broj za sve zainteresovane trudnice i majke na koji mogu dobiti potrebne informacije“, ističe Ličina.

Savjete o dojenju majke su i do sada mogle dobiti od ljekara i medicinskih sestara, uključujući i patronažne sestre, ali je Savjetovalište za dojenje, u ovom obliku, inicijativa koja je bila potrebna Baru.

„Nakon otpusta iz porodilišta, prema paketu usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, svaka porodilja ima pravo na posjete patronažne sestre. U slučaju potrebe u daljem periodu može se obratiti izabranom doktoru ili patronažnoj sestri.  Ali, se mogu javiti i na broj 068 891 009 i dobiti potreban savjet ili zakazati posjetu Savjetovalištu za dojenje“, precizila je Ličina.

Bar je jedna od pet crnogorskih opština koja je dobila podršku Ministarstva zdravlja, a u saradnji sa UNICEF-om za osnivanje Savjetovališta za dojenje. Ovakvu vrstu pomoći dobiće i majke iz Podgorice, Budve, Tivta i Herceg Novom. Nosilac ovog pilot projekta je Dom zdravlja Podgorica.

Ličina napominje da već godinu dana postoji Nacionalni komitet za dojenje, u sklopu kojeg se i dodatno usavršavala.

„Kao profesionalci koji se svakodnevno bavimo ovim poslom posjećujemo radionice i edukacije koje će unaprijediti naše vještine i znanje. A prije samog početka opremanja Savjetovališta za dojenje bila je organizovana trodnevna edukacija u ustanovama primarnog nivoa“, kaže Ličina.

Na kraju, ona je uputila poziv svim majkama i trudnicama da se prijave i budu učesnice ovog programa, jer kako je kazala, dojenje zaista čuva zdravlje bebe i mame.

Izvor: Primorski portal

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply