RTCG neće prenositi festival Naša radost: Roditelji pisali direktoru, ostali bez odgovora

Radio Televizija Crne Gore (RTCG) prvi put za 30 godina na svom programu neće emitovati tradicionalni festival dječje muzike Naša radost zato što je integralno prenošenje ovog sadržaja ocijenjeno kao “isuviše tradicionalno, nezanimljivo i prevaziđeno”.

Roditelji djece koja su u horu Zvjezdice, njegovi članovi i publika ovim povodom su pisali i tražili objašnjenje od generalnog direktora javnog servisa Borisa Raonića, ali su, kažu, ostali uskraćeni za odgovor.

“Potpisnici redova koje čitate su djeca Podgorice, koja su aktivni članovi hora Zvjezdice, njihovi roditelji i publika. Pripremajući se za snimanje festivala Naša radost dobili smo informaciju da RTCG ove godine neće snimati ovaj reprezentativni festival, jer je integralno emitovanje festivala ocijenjeno kao isuviše tradicionalno, nezanimljivo i prevaziđeno”, navodi se u pismu upućenom Raoniću.

Šokantno je, ocijenili su oni, zvučala vijest da je neko “sebi dao za pravo da prekine tradiciju dugu 36 godina, posebno imajući u vidu da su i istaknuti stvaraoci, koji su bili pripadnici vaše kuće, RTCG-a, bili među utemeljivačima ovog festivala”.

“Imajte na umu koliko je roditelja, rodbine, školskih drugara, nastavnika sa nestrpljenjem očekivalo da nas ugleda na malim ekranima prilikom prenosa festivala, a da i ne govorimo o značaju i popularizaciji dječije pjesme, posebno u prenosu putem satelita, čime je ovaj festival postizao mnogo širi uticaj i značaj od regionalnog. Decenijama Zvjezdice s ljubavlju pjevaju djeci Crne Gore, moleći odrasle da za trenutak pogledaju na svijet očima djeteta”, istakli su u pismu.

Podsjetili su Raonića da je hor Zvjezdice osnovan u Titogradu 1985. godine, učesnik je brojnih dječijih festivala i emisija proizvodnje RTCG, iza sebe ima preko 700 snimljenih dječijih pjesama različitih autora sa prostora bivše Jugoslavije.

“Osnovao ga je dirigent Marko Klepić, ime nam je dao pjesnik Dragan Radulović, rasli smo pod okriljem Saveza pionira Titograda, kasnije Dječijeg saveza Podgorice, smatramo se jednom od kultnih institucija ovog grada, kroz koju su prošle brojne generacije djece. Jedan grad čine prepoznatljivim institucije kulture sa bogatom tradicijom i prepoznatljivim tragom u vremenu. Kultura je izuzetno vitalan faktor koji određuje kako jedna zajednica reaguje i raste. Mi nismo profitabilna organizacija, mi smo talentovana djeca koja svojom pjesmom nastoje da uljepšaju vrijeme u kojem živimo, uz ogromnu podršku i trud naše dirigentice Ane Klepić, koja sa ogromnim entuzijazmom i ljubavlju uljepšava zvjezdano nebo našeg grada”, naglasili su u pismu upućenom Raoniću.

Istakli su i da su snimci sa festivala decenijama unazad “jako obogaćivali ukupan program RTCG, kao i da smo kao hor uvijek izlazili u susret idejama vaših urednika”.

“Danas kada djeci ima da se ponudi jako malo kvalitetnog sadržaja, vrijednost festivala i svega što radimo ima još veću težinu, koju bi vi kao nacionalni servis morali da prepoznate i promovišete. Vjerujemo da ćete pročitati naše pismo i shvatiti inicijativu za neophodnost kreiranja dječijeg programa na nacionalnoj frekvenciji, u kojima bi kvalitetni sadržaji poput festivala Naša radost trebalo da nađu centralno mjesto”, zaključuju u pismu.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply