Ministarstvo prosvjete: Neće se pokretati postupci utvrđivanja odgovornosti zbog štrajka

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, a ni bilo ko drugi, neće sprovoditi nikakve mjere i pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetnih radnika zbog učešća u nezakonitom štrajku. To je saopšteno danas iz resora prosvjete, nakon presude Osnovnog suda u Podgorici, kojom je utvrđeno da je nedavni štrajk prosvjetara bio nezakonit.

Naveli su da je ta sudska odluka, kojom je potvrđeno ono na šta su iz Ministarstva od samog početka upozoravali, bila sasvim očekivana.

“Vlada Crne Gore je u veoma kratkom roku uspjela da riješi tadašnji pokušaj blokade obrazovnog sistema koji, nažalost, nije bio vođen istinskom borbom za bolji položaj svakog zaposlenog u prosvjeti, nego isključivo ličnim i političkim interesima predsjednika Sindikata. Vjerujemo da su danas, toga svjesni i sami prosvjetni radnici, posebno nakon jutrošnjeg gostovanja u kojem je nastavio da obmanjuje članstvo Sindikata i prosvjetne radnike”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Podsjetili su da su predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, u saradnji sa kolegama iz Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore, rješavanju problema u prosvjeti pristupili odgovorno, vremenski značajno prije trodnevne obustave nastave.

“Sastanci sa predstavnicima Sindikata prosvjete, ali i direktorima škola organizovani su u cilju predstavljanja zakonskog okvira kojim se definiše ovo pitanje, na šta su se pojedini predstavnici Sindikata potpuno oglušili, te su, u kontinuitetu obmanjivali i članstvo i sve zaposlene u prosvjeti dajući im potpuno pogrešne informacije o toku pregovora sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvom, kao i nezakonite instrukcije kada je u pitanju minimum procesa rada”, navodi se u saopštenju.

Zato ni Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, ni bilo ko drugi, kako su istakli, “neće sprovoditi nikakve mjere i pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetnih radnika zbog učešća u nezakonitom štrajku, jer smo do sada uvijek radili i uvijek ćemo raditi u korist, a ne na štetu bilo kog nastavnika”.

“Naš najvažniji cilj je unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima, kao i kontinuirani rad na unapređenju položaja prosvjetnih radnika, a u prilog tome najbolje govori činjenica da je ova Vlada, osim povećanja plata koje je bilo predmet pregovora sa Sindikatom prosvjete, uložila dodatne napore i kroz predlog Izmjena i dopuna GKU predložila obezbjeđivanje finansijske podrške za sve zaposlene u prosvjeti koji putuju na posao van svog mjesta prebivališta i to u iznosu do 50 odsto iznosa mjesečne karte”, navode iz tog resora.

Takođe, ističu da su u prethodnom periodu riješili sve predmete za viša zvanja nastavnika koja datiraju od 2019. godine, kreirali mehanizme podrške nastavnicima kroz učešće u radnim grupama i studijskim putovanjima, pokrenuli rad na izmjenama ključnih zakonskih i podzakonakih akata, unaprijedili ambijent za realizaciju nastavnog procesa kroz ulaganje u školsku infrastrukturu, nabavku opreme, vozila…

“U narednom periodu ćemo intenzivno raditi na smanjenju administrativnih obaveza nastavnika, kako bismo im konačno obezbijedili adekvatne uslove da se bave onim što čini suštinu njihove profesije, a to je realizacija nastavnog procesa. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore ostaju posvećeni permanentnom unapređenju obrazovno-vaspitnog sistema i statusa svih učesnika u procesu obrazovanja, na jasnim i na zakonu utemeljenim osnovama, te siguran i pouzdan partner u svakom zdravom dijalogu, uz težnju da iz svega proisteknu najbolja rješenja ne samo za našu djecu, već i za sve one koji, kroz profesionalni angažman grade temelje zdravog društva”, zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply