O čemu voditi računa pri razmatranju kupovine pametnog sata za dijete?

Dječijim željama nikad kraja. Među onim koje se posljednjih godina često mogu čuti je i pametni sat. Imaju ga Luka, Milica, Stefan, Nađa i svi iz naselja i odjeljenja. Toga u naše vrijeme nije bilo, kao ni pametnih telefona i kompjutera. O laptopovima i tabletima da ne govorimo.

Ipak, sada je 2022. godina i koliko god mi ponekad mislili kako je u našem djetinjstvu sve bilo sjajnije i bajnije, trebalo bi, na stvari, makar one koje se tiču tehnologije, gledati iz perspektive sadašnjosti. Ako imamo to u vidu, postavlja se pitanje kako posmatrati pametni sat: kao još jedan od trendova koji dominiraju iz godine u godinu ili nešto što koristi djetetu i roditeljima?

Uvijek možete znati gdje je vaše dijete, a dijete vas lako može pozvati u slučaju opasnosti

Kao i kod svih drugih proizvoda, tako i kada su pametni satovi u pitanju, karakteristike pametnih satova variraju u zavisnosti od proizvođača i modela. Međutim, i oni koji su cjenovno pristupačniji i oni za čiju kupovinu je potrebno izdvojiti nešto više novca, imaju zajedničke dvije karakteristike – mogućnost da locirate dijete i opciju da vas dijete lako pozove ako se nađe u opasnosti.

Bilo da je lociranje djeteta moguće uz pomoć GPS, WiFi ili signala mobilnog operatera, na ovaj način ćete u svakom trenutku znati gdje se vaše dijete nalazi. Za roditelje djece mlađeg uzrasta to se čini idealnom opcijom. Ako uz to, kao kod nekih modela, postoji mogućnost da preko aplikacije koja povezuje vaš telefon sa djetetovim pametnim satom ograničite područje njegovog kretanja i onda,u slučaju da dijete napravi korak dalje vi dobijete obaviještenje o tome, vjerovatno ćete pametni sat doživjeti kao kupovinu mjeseca.

Još jedan argument koji ide u prilog kupovini pametnog sata jeste da , ako ima pametni sat, dijete vrlo lako, pritiskom na za to namijenjenu tipku, može kontaktirati sa vama ako se nađe u opasnosti. Priznaćete, vremena su se promijenila i danas je ova opcija ta koja bi vas učinila bezbrižnijim, a dijete sigurnijim.

Koje još opcije postoje?

Pametni satovi vam omogućavaju da se i u redovnim okolnostima čujete sa djetetom: da javite da vas sačeka ispred škole jer kasnite, da ga obavijestite da ćete uskoro doći po njega na rođendan i da ga podsjetite da ne zaboravi kišobran po povratku sa fudbala ili baleta. Takođe, dijete može pozvati vas i ograničen broj drugih kontakata. Isto tako, a pretežno iz sigurnosnih razloga, najčešće samo određeni broj ljudi može kontaktirati sa vašim djetetom na ovaj način.

Važno je da znate i ovo – pametni sat podešavate preko aplikacije na pametnom telefonu. Na taj način nema bojazni da će dijete nešto “čačkati” i poremetiti. Ostalo su, manje-više, finese: možete odabrati pametni sat koji je vodootporan ili onaj koji toleriše kontakt sa samo nekoliko kapljica vode prilikom pranja ruku, te birati boju, materijal od kojeg je izrađen, okrugli ili kvadratni oblik i sl.

I sad dolazi ono “ali”

Bitna vam je sigurnost djeteta, a u isto vrijeme biste ga pustili da, korak po korak, korača stazom samostalnosti. Niste sigurni da li je opcija ograničavanja kretanja djeteta u unaprijed određenoj zoni ono što želite. Raduje vas mogućnost da u svakom trenu možete pozvati dijete, ali isto tako želite i da samo bude svjesno da kad je vrijeme za povratak kući treba da krene i bude tu u dogovoreno vrijeme. I to je sve u redu.

Vi najbolje poznajete svoje dijete, ali važno je da i u najranijem uzrastu porazgovarate na ovu temu i konačnu odluku o kupovini donesete nakon toga. Dijete treba da zna da pametni sat nije alat za špijuniranje, već sredstvo koje je tu prvenstveno za sigurnost i komunikaciju. Takođe, da nije u pitanju igračka već uređaj sa kojim treba pažljivo rukovati. Samo otvorenim i iskrenim razgovorom produbićete povjerenje koje je važno i za sve godine koje su ispred vas. Za finese ćete se već nekako dogovoriti.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Tokom 2019. godine kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjenim mladima koje doMEn stvara u Crnoj Gori.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply