Nastavljeno sprovođenje nacionalnih skrining programa za rak grlića materice i debelog crijeva

Sprovođenje nacionalnih skrining programa za rak debelog crijeva i rak grlića materice, nakon pauze prouzrokovane pandemijom koronavirusa, nastavljeno je juče. Poziv za učešće, građani će dobijati preko izabranih ljekara.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, cilj skrining programa je smanjenje smrtnosti od ovih bolesti, a ranim otkrivanjem povećava se mogućnost izlječenja, poboljšava kvalitet života oboljelih i produžava period preživljavanja.

„Programi ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka grlića materice (skrining) su organizovani multidisciplinarni projekti i podrazumijevaju otkrivanje bolesti u ranoj (presimptomatskoj) fazi, prije pojave kliničkih simptoma i znakova bolesti“, naveli su iz Instituta.

Program skrininga raka debelog crijeva u Crnoj Gori obuhvata zdravu asimptomatsku populaciju oba pola, životne dobi od 50 -75 godina. Primarni skrining test koji se koristi je iFOB test (test na okultno krvarenje u stolici), a program skrininga raka grlića materice u Crnoj Gori obuhvata zdravu asimptomatsku populaciju ženskog pola, životne dobi od 30-50 godina.

„Primarni skrining test koji se koristi je HPV test, koji se izvodi prilikom ginekološkog pregleda, uzimanjem brisa grlića materice, a testiranje je potpuno bezbolno, bezbjedno i besplatno. Timovi izabranih doktora za odrasle i timovi izabranih doktora za žene će pozivati građanke i građane da učestvuju u skrining programu. Institut za javno zdravlje Crne Gore upućuje apel građankama i građanima da prihvate poziv za učešće u Nacionalnom skrining programu, da se odazovu u što većem broju i time pokažu odgovornost prema sebi i svom zdravlju čime će dati nemjerljiv doprinos u očuvanju i unaprjeđenju javnog zdravlja stanovništva Crne Gore“, navodi se u saopštenju Instituta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply