Đaci iz Odžaka još bez prevoza, roditelji najavili bojkot nastave

Foto: TV Pljevlja

Roditelji đaka koji pohađaju OŠ “Mihailo Žugić” iz Odžaka kod Pljevalja najavili su da će od naredne sedmice bojkotovati nastavu, ukoliko nadležni do tada ne obezbijede prevoz za njihovu djeca. Učenici iz ove škole nemaju prevoz već 11 mjeseci, a Savjet roditelja se još prije mjesec obratio Ministarstvu prosvjete da preduzme sve kako bi se obezbijedilo vozilo, jer ono koje škola posjeduje nije u upotrebi od februara. Odgovor na to obraćanje još nijesu dobili, a prema posljednjim najavama iz Ministarstva prosvjete, koje su saopštene TVCG, trebalo bi da škola u Odžaku u narednih par dana, nakon registracije dobije kombi na privremeno korišćenje.

Od kada se ne koristi kombi vozilo, koje OŠ „Mihailo Žugić“ posjeduje, jer je procijenjeno da opravka nije isplativa, roditelji su prinuđeni da sami organizuju prevoz za djecu. Do škole koja se nalazi na dvanaestom kilometru putnog pravca Pljevlja – Đurđevića Tara, veliki broj djece pješači. Situaciju dodatno komplikuje i to što su prinuđeni da do škole idu magistralom, čime je dodatno ugrožena njihova bezbjednost.

Da riješi problem prevoza mjesecima je pokušavala i uprava škole, ali svi dosadašnji pokušaji da se obezbijedi drugo vozilo nijesu realizovani.

Školu u Odžaku pohađa ove godine 50 đaka, a u istom objektu nalazi se i mješovita jedinica Odžak – Javne predškolske ustanove Eko bajka Pljevlja. Zbog nedostatka prevoza veći broj upisane djece ne pohađa od početka godine vrtić, a problem dodatno pohađa i četvoro djece koja školsku nastavu pohađaju po IROP-u.  

Zbog problema sa prevozom dio djece već sada povremeno izostaje sa nastave.

U Savjetu roditelja strahuju da će zima, koja je na pomolu, dodatno iskomplikovati situaciju.

Predsjednica Savjeta Irma Ajanović navodi da zbog hladnoće, kiše i snijega mnogi roditelji neće moći da dozvole da djeca pješke idu u školu, a nemaju uslova da ih prevezu.

„Ovo je posljednji alarm za nadležne da shvate ozbiljnost situacije i obezbijede prevoz za đake naše škole. Ukoliko Ministarstvo ne nađe rješenje, spremni smo da od sljedećeg utorka krenemo u bojkot nastave. Naše strpljenje je na izmaku, jer smo se nadali da nećemo dočekati još jednu zimu sa istim problemom“, kazala je Ajanović.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply