Preko Fonda moguće naplatiti alimentacije za prethodnih 12 mjeseci

Isplate iz Alimentacionog fonda, za koje se zahtjevi od juče podnose u centrima za socijalni rad, moguće su za dugovanja u posljednjoj godini, a uslov je da roditelj koji je dužnik nije ispunio tu obavezu minimum dva mjeseca. Zahtjev se može podnijeti i u slučaju kada su obaveze plaćanja alimentacije djelimično ispunjene, odnosno nisu uplaćivani iznosi koji su propisani sudskom odlukom.

Pravo na isplatu iz Alimentacionog fonda odnosi se na djecu do 18 godina, sa prebivalištem na teritoriji države, a obaveza plaćanja alimentacije i iznos mora biti regulisana sudskom odlukom. Kao dokaz, podnosioci zahjeva prilažu izvod sa bankovnog računa, na koji je odlukom suda trebalo da se uplaćuje izdržavanje djece.

Da Zakon o privremenom izdržavanju djece ima retroaktivnu primjenu, ali da je ona ipak ograničena, potvrdio je i državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović.

On je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti kazao da se retroaktivna primjena Zakona, odnosno mogućnost isplata iz Alimentacionog fonda, odnosi na period od  prethodnih 12 mjeseci.    

„Zahtjev se može podnijeti samo ukoliko ta obaveza nije izvršena u periodu posljednje godine unazad do tog dana“, rekao je Stojanović.

Sekretarka Ministarstva finansija Ana Raičević kazala je da su u tom resoru spremni za primjenu ovog Zakona, kao i da će novac za isplatu na osnovu zahtjeva koji budu podnijeti do kraja godine biti obezbijeđen iz budžetske rezerve.

Nakon isplata iz Alimentacionog fonda, država će, posebnim mehanizmima, naplaćivati svoja potraživanja od dužnika, a osim osnovnog iznosa biće im obračunata i kamata.

Informator koji je pripremilo Ministarstvo rada dostupan je ovom LINKU.

Zahtjev za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje se podnosi organu starateljstva (Centar za socijalni rad u opštini u kojoj je prebivalište djeteta i roditelja/staratelja sa kojim dijete živi) na propisanom obrascu:

Zahtjev podnosi roditelj koji vrši roditeljsko pravo, staralac djeteta ukoliko ga ima, ili po službenoj dužnosti potvrdu o mjestu prebivališta djeteta, izvršnu ispravu na osnovu koje je određeno izdržavanje, dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja ( izvod sa bankovnog računa) i izvod iz matične knjige rođenih djeteta. Centru se prilaže i dokaz kojim se potvrđuje status lica sa invaliditetom u slučaju da je riječ o djetetu sa invaliditetom ili djetetu čiji je roditelj lice sa invaliditetom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply