Đaci škole u Odžaku bez prevoza od februara, roditelji pozvali Ministarstvo da se hitno uključi

Savjet roditelja pljevaljske Osnovne škole „Mihailo Žugić“ obratio se Ministarstvu prosvjete, tražeći da kao nadležni hitno pomognu u rješavanju problema đačkog prevoza, sa kojim se njihova djeca suočavaju već duže.

Iako škola zvanično ima na raspolaganju kombi vozilo za prevoz učenika, ono nije u funkciji još od februara, a nadležni su procijenili da se ne isplati ulagati u njegovu popravku. Od tada roditelji sami brinu o prevozu djece, što im, kako navode, dodatno komplikuje organizaciju u porodicama i iziskuje ne tako male troškove.

„Iako se uprava škole u više navrata bezuspješno obraćala Ministarstvu, i mi kao Savjet smo to zvanično učinili prije desetak dana. Nažalost, nikakvih povratnih informacija iz resora prosvjete za sada nemamo“, kazali su nam iz Savjeta roditelja ove škole.

Strahuju da će zima koja je na pomolu dodatno otežati situaciju, a ukazuju i na rizik kojem se djeca svakodnevno izlažu na putu do škole.

„Bezbjednost djece koja do škole pješače iz pravca Mijakovića, Borovice, Boščinovića, Vilića, Zekavica, Potpeća, Alića i Vodoplava, veoma je ugrožena, jer su primorani da se kreću magistralom“, kažu roditelji.

OŠ „Mihailo Žugić“  u Odžaku nalazi se na dvanaestom kilometru  putnog pravca Pljevlja – Đurđevića Tara i ove godine je pohađa 50 đaka.

Roditelji su u dopisu Ministarstvu naveli i da je među đacima ove škole i četvoro djece, koji nastavu pohađaju po IROP-u.

„Zaista im je teško da stignu do škole kombinovanim prevozom, koji organizuju njihovi roditelji. Takođe imamo učenicu u prvom razredu koja svake druge sedmice izostaje sa časova, jer su joj roditelji prva smjena i nema ko da je dovede do škole i vrati kući, a sama ide iz tog pravca ka školi. Pri našoj školi radi i mješovita jedinica Odžak – JPU Eko bajka Pljevlja, a zbog nedostatka prevoza veći broj upisane djece ne pohađa vrtić“, kazali su predstavnici Savjeta roditelja u svom obraćanju Ministarstvu.   

Iako je školska godina za njihovu djecu počela bez obezbijeđenog prevoza, nadali su se da će, nakon skoro dva mjeseca, nadležni naći neko rješenje i obezbijediti ili drugo kombi vozilo ili organizovati prevoz na neki drugi način.

Direktorica OŠ „Mihailo Žugić“ Bojana Despotović kaže da je pokušavala na razne načine da riješi ovaj problem, ali uzaludno.

Kako je podsjetila, prvobitna obećanja iz Ministarstva bila su da će dobiti na korišćenje kombi vozilo, koje pripada jednoj drugoj školi, ali se ne koristi. To se, međutim, nije desilo, jer Školski odbor ustanove kojoj je vozilo prvobitno dodijeljeno ne želi da ga se odrekne. Neka od ponuđenih rješenja iz resora prosvjete bila su i da direktorica sama sazna koja to škola u Crnoj Gori ima viška vozilo, koje bi bilo ustupljeno djeci sa područja Pljevalja. Nije obezbijeđena ni mogućnost da Ministarstvo pokriva troškove prevoza za koje bi bio zadužen privatnik, a i u slučaju da se to desi bilo bi, kako smatra Despotović, ograničenog roka, na mjesec – dva.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply