Radna grupa tek kreće sa predlaganjem rješenja za naknade za bebe

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je Radnu grupu koja će pripremiti zakonske izmjene i dopune, što je preduslov za isplatu najavljenih naknada za novorođenčad, u iznosu od 1.000 i 500 eura.

Kako je saopšteno iz resora socijalnog staranja portalu Roditelji.me, Radna grupa koja priprema izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, iduće sedmice će početi sa davanjem predloga i sugestija za promjenu člana 41 ovog akta, kojim je propisana naknada za novorođeno dijete.

„Sam postupak je usporen zbog tehničkih problema. Nadamo se u što skorijem periodu da ćemo usaglasiti stavove Radne grupe za predmetnu izmjenu i poslati prijedlog na dalju nadležnost“, istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nakon nedavnog objašnjenja iz Ministarstva finansija da novac za isplatu naknada nije predviđen usvojenim rebalansom Budžeta, izvjesno je da roditelji koji su dobili bebe u 2022. tokom ove godine ne mogu računati na ispunjenje obećanog. To dodatno potvrđuju i najave iz Ministarstva rada i socijalnog staranja da svemu tome mora prethoditi izmjena zakonske regulative, a to u našoj zemlji najčešće traje po nekoliko mjeseci.

Iz Vlade Crne Gore, odnosno tadašnjeg Ministarstva ekonomskog razvoja, još u martu je najavljeno da će, u vidu podsticajne mjere zbog sve loše demografske situacije u državi, za sve bebe rođene ove godine biti obezbijeđeno po 1.000 eura ako su u opštinama u kojima je 2020. godine zabilježen negativan prirodni priraštaj. Novorođenčad, rođena u ostalim opštinama, trebalo bi da dobiju naknadu od po 500 eura.

Iz Ministarstva finansija su kazali da će novac za ovu namjenu biti obezbijeđen nakon izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koje je najavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Kada su roditelji dobili prve najave da će novorođenčad dobiti naknade u martu ove godine, saopšteno je da će isplata početi već u maju. U aprilu je tadašnja Vlada usvojila Informaciju o potrebi uviđenje jednokratnog novčanog davanja za novorođenčad. Tada je zaduženo Ministarstvo ekonomskog razvoja da u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja pripremi uputstvo za realizaciju mjere, a Vlada je dala saglasnost da se novac za naknade obezbijedi iz budžetske rezerve.

Nakon izbora nove Vlade, odložena je primjena te odluke, a mjesecima nije bilo informacija o tome kada će početi isplata.

Tek u junu sa sjednice Vlade je poručeno da će naknade biti isplaćene, ali da se to mora prvo zakonski regulisati. Saopšteno je takođe da će to biti učinjeno u kratkom roku.

Premijer Dritan Abazović je, tom prilikom, poručio roditeljima da mogu biti spokojni, jer će Vlada izvršavati svoje obaveze i naći sistemsko rješenje za djecu.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply