Disanje na porođaju koje svaka trudnica treba da savlada

Tehnike disanja, koje svaka trudnica treba da savlada u toku trudnoće, značajno će olakšati porođaj. Jedan je od najvažnijih faktora uspješnog toka porođaja, skratiće vrijeme trajanja rađanja bebe i pomoći će da se i ona i mama manje umore i samim tim brže oporave. Priprema trudnice za porođaj obuhvata savladavanje tehnika opuštanja, disanja, tehniku napinjanja i informisanost trudnice o svim fazama porođaja.

Pravilno disanje kao podrška za bebu i mamu

U trudnoći, potreba za kiseonikom je povećana i do 40 odsto. Sve što se dešava u našoj svijesti utiče na disanje, dah nam se ubrzava kada se uznemirimo, a dublji je, usporeniji i tiši kada smo opušteni. Dah je veza između fizičkog i mentalnog tijela. Tokom vježbanja u toku trudnoće, trudnice uče da pravilnim disanjem povećaju kapacitet disanja i omoguće dovoljne količine kiseonika za sebe i bebu. Beba u majčinom stomaku dobija kiseonik preko pupčane vrpce. Pri tome, ni jedna vježba se ne može pravilno uraditi bez pravilnog disanja.

Disanje na porodjaju

Ukoliko ste imali dozvolu ginekologa i vježbali u periodu trudnoće, već ste upoznati sa značajem pravilnog disanja i savladali neke osnovne tehnike disanja. Ukoliko niste radili fizičke vježbe mogli ste raditi vježbe disanja jer one se mogu raditi bez većeg naprezanja. Važno je da tokom trudnoće radite vježbe disanja, upoznate se sa tehnikama i steknete kondiciju da biste što pravilnije disali na porođaju.

Šta još treba da savlada trudnica?

Trudnica treba da se oslobodi strahova i nauči kako da se relaksira. Tada će moći da se skoncentriše na pravilno disanje u toku porođaja. I za strahove i relaksaciju postoje oprobane tehnike.

Već ste se informisali o svim metodama obezboljavanja porođaja? Ako niste, učinite to i izaberite u skladu sa sobom. Stoje vam na raspolaganju i farmakološka i nefarmakološka sredstva za obezboljavanje prirodnog porođaja. Kada se opredijelite, to će vam dati dodatnu sigurnost i stabilnost da se koncentrišete na bitno u toku porođaja.

Uspjeh porođaja zavisi od angažovanja porodilje

Pravilnim disanjem količina pristiglog kiseonika obezbjeđuje kvalitetan mišićni rad materice i ne dozvoljava nagomilavanje mliječne kisjeline što sprječava pojavu grča i usporavanje porođaja, a u isto vrijeme čuva bebu. Vježbama disanja jača disajna muskulatura i indirektno trbušna muskulatura, što je dobar preduslov za dobro napinjanje u fazi rađanja bebe. Lakše se podnose kontrakcije, ne troši se snaga porodilje. Kada porodilja diše nepravilno ne može da se bori sa kontrakcijama, beba počinje da se muči i ne dobija dovoljno kiseonika. Vježbajte tehnike disanja koje ćemo vam predložiti u toku trudnoće i one će vam na samom porođaju biti poznate, moći ćete da ih spontano primenite.

Tehnike disanja na porođaju

Disanje za relaksaciju od pojave kontrakcija

Disanje za relaksaciju primjenjujte kada počnu da se javljaju kontrakcije i sve do momenta dok ne počnu da se javljaju na svakih pet minuta. Ponavljajte ovo disanje dok imate kontrakcije, pratite njen rast, kulminaciju i pad.

Usmjerite misli na svoje tijelo, umirite se. Polako udišite i izdišite. Sa izdahom pokušajte da ispraznite bilo kakvu napetost iz vašeg tijela. Ukoliko osjetite napotost u nekom dijelu tijela usmjerite misli ka tom dijelu i opustite ga pri izdisaju. Brojite dok udišete i izdišete, onoliko koliko vam je prijatno. Do tri, četiri, pet, koliko osjetite da se lagodno osjećate, pri tome udah je duplo kraći od izdaha (na primjer, dišete do tri, izdišete do šest). Možete pri izdahu ispuštati (izgovarati) S (sssss). Mislite pozitivno, opustite se.

Skoncentrišete se povremeno i na opuštanje šaka i vilice, jer mnoge žene nesvjesno stiskaju zube i šake tokom kontrakcija. Pri udahu usmjerite pažnju na vilicu, pri izdahu, opustite vilicu.

Disanje na porođaju

Važno je da tokom trudnoće radite vježbe disanja, upoznate se sa tehnikama disanja i steknete kondiciju da biste što pravilnije disali na porođaju.

Plitko i površno disanje

Kontrakcije su intenzivnije, češće i jače. Grlić materice još uvijek nije dovoljno otvoren. Vi imate nagon da gurate ali tijelo za to nije još spremno. Slušajte instrukcije babice i doktora, suzdržite se od napinjanja! Ova tehnika disanja je veoma važna kako ne biste gubili snagu koja će vam biti uskoro potrebna. Veoma je važno da opustite mišiće tijela. Kod ove tehnike koristi se samo gornja trećina pluća, dijafragma se manje pomjera i samim tim smanjuje neprijatnost.

Kako počne svaka kontrakcija trebali biste da nastavite udisanje kroz nos i izdisanje kroz usta. Kako intenzitet bude rastao možete početi sa plitkim, bržim udisajima. Dišete plitko i površno samo na usta dok kontrakcija traje. Kada kontrakcije dostignu najvišu tačku pomoćiće vam da udišete i izdišete kroz usta kao da dahćete. Na svakih nekoliko udisaja, treba imati jedan duboki udisaj. Kada se jačina kontrakcija smanji, ponovo duboko i ravnomjerno udisanje kroz nos, a izdisanje kroz usta. Ako pravilno dišete nećete se umarati i gubiti dah.

Disanje u prelaznoj fazi porođaja

Kontrakcije su sada veoma česte, pojavljuje se osjećaj napona u predjelu rektuma ili bešike. Grlić materice nije dovoljno otvoren, morate se u toku napona suzdržavati. Babica i ljekar će tražiti da se u toku napona ne napinjete. Budite strpljive i slušajte savjete babice i ljekara jer ta faza ne traje dugo, a važno je da ne izgubite snagu i vašu kontrolu.

Koristite plitko i površno disanje kada osjetite kontrakciju, na osjećaj napona izdahnite do kraja i probajte da izdahom stegnete vaginalne mišiće. Bitno je da karlično dno bude što opuštenije.

Disanje pred sam porođaj

Kada se grlić materice potpuno otvori, ginekolog i babice će vam reći da počnete sa guranjem kroz kontrakcije. Potrudite se da sarađujete i slušate uputstva, i da tada iskoristite naučenu tehniku napinjanja sa časova psihofizičke pripreme. Kada napon krene babica će vam reći da jako udahnete na usta, povlačite ručke ili noge ka sebi, potisnete ramena i bradu na grudi, i da jako gurate. Vi ste sada zvijezda, glavni akter, a ljekar i babica su tu samo da pripomognu dok se vi same porađate i rađate bebu. Iz koliko napona ćete roditi zavisi od vas ali i od vašeg prirodnog toka, ali je sigurno da i vi i oni težite tome da pratite napone i da rodite bebu u roku od nekoliko minuta.

Disanje na porođaju

Informisana trudnica stiče dodatnu sigurnost i stabilnost da se koncentriše na bitno u toku porođaja.

Sa svakim naponom gurajte najjače što možete, sa plućima punim vazduha. Između dva napona imaćete kratak predah, a nakon toga ponovo napon. Važno je disanje i svjesno upravljanje trbušnim mišićima i dijafragmom. Uz prirodne napone po uputstvu ljekara i babice istiskivaćete bebu napolje. Potrebno je vaše angažovanje, ukoliko se bolje napinjete, ova faza će kraće trajati i dijete će manje biti izloženo patnji.

Mislite pozitivno. Dolazak bebe na svijet je divan i emotivan proces koji ćete zauvijek pamtiti.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs/piše: Dušica Kovačević, VMS babica

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply