Za završetak izgradnje još najmanje četiri mjeseca

Nakon što se steknu finansijski uslovi, za završetak izgradnje novog objekta bjelopoljske OŠ „Dušan Korać“ biće potrebno oko četiri mjeseca. To je, kako je saopšteno iz Uprave za kapitalne projekte, procjena izvođača radova. Roditelji učenika koji pohađaju tu školu očekivali su, kako su nadležni ranije pominjali, da će rok za završetak biti 1. novembar. Prilikom obilaska škole ministra prosvjete mr MIomira Vojinovića i premijera Dritana Abazovića dobili su obećanje da će izgradnja škole biti prioriotet i da će svi problemi koji su iskrsli, a tiču se obezbjeđivanja dodatnih finansija, biti tema na prvoj narednoj sjednici Vlade. Od tada su prošle više od dvije sedmice, a još nije poznato da li je Vlada razmatrala ovaj problem, šta je odlučeno i da li je i kada će izvođač radova dobiti ono što traži.  

U međuvremenu, nakon što je saopšteno da će đaci ove škole pohađati online nastavu, prije nekoliko dana donijeta je i nova odluka. Nakon negodovanja roditelja i sprovedene ankete, većina djece je raspoređena u dvije gradske škole „Risto Ratković“ i „Marko Miljanov“, ali će časovi za njih počinjati popodne tek u 16.45 ili 17.20 i trajaće čak do večernjih sati. Za starije razrede nastava je organizovana u prostorijama Pravnog fakulteta.

Preostali radovi na novom objektu odnose se, kako je rečeno iz Uprave za kapitalne projekte, na infrastrukturne priključke, uređenje terena, ali i rušenje starog školskog objekta, koji više nije bezbjedan za organizaciju nastave.

Iz Uprave za kapitalne projekte za TV Vijesti su naveli da je tokom izgradnje izvođač nadzora ukazao na nepredviđene okolnosti i nedostatke u projektnoj dokumentaciji.

„ Zbog toga je bilo neophodno sprovesti  proceduru ugovaranja dodatnih radova za završetak predmetnog objekta, što je uslovilo i prolongiranje ugovorenog roka 1.09.2022. Bilo je polanirano da se rušenje postojeće škole, radovi na infrastrukturnim priključcima i uređenju terena završe tokom ljetnjeg raspusta. Međutim, bez zaokružene finansijske konstrukcije nije se moglo pristupiti rušenju postojećih sadržaja. Izvođač se izjasnio da je , od trenutka kada bude riješeno pitanje finansijske konstrukcije,potrebno četiri mjeseca da završi sve preostale ugovorene radove“, kazali su iz Uprave za kapitalne projekte.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je ranije da je izvođač radova tražio dodatna sredstva zbog, kako su rekli, poremećaja na tržištu i povećanja cijena na koje je uticala epidemija virusa corone, rat u Ukrajini.

“Iz Uprave za kapitalne projekte su kazali da čekaju izradu metodologije pomoću koje će se svi zahtjevi povodom dodatnih plaćanja prilikom izvođenja kapitalnih projekata tretirati”, naveli su iz Ministarstva.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić kazala je danas, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, da je izgradnja OŠ „Dušan Korać“ jedna od neispunjenih obaveza, ali nije jedina.

„Što se tiče Osnovne škole “Dušan Korać” u posljednjem trenutku je došlo do promjene, većinski stav roditelja je da bi voljeli da djeca pohađaju časove u dvije osnovne škole i prostorijama područne jedinice Pravnog fakulteta u Bijelom Polju. Nastali su brojni problemi, i potrebno je izraditi metodologiju za njihovo rješavanje”, kazala je Vukotić Jelušić.

Navela je da je ostalo oko deset odsto radova i da je potrebno dva, tri mjeseca da se oni riješe kada se steknu uslovi.

Direktorka OŠ „Dušan Korać“ Todora Popović kazala je za Pobjedu da su sve odluke u vezi organizacije nastave u drugim školama donijete u saradnji Ministarstva prosvjete i uprave.

„Organizacija nastave za ovu školsku godinu je nailazila u proteklom periodu na niz poteškoća, a razlozi za to su dobro poznati užoj i široj javnosti. Naime, zgrada u kojoj je trebala da započne nova školska godina nije u potpunosti završena iako je trebala biti otvorena 1. septembra prošle godine. Od kada sam, početkom maja, preuzela dužnost direktorice OŠ “Dušan Korać” aktivno i rekla bih gotovo svakodnevno se bavim ovim problemom u cilju njegovog rješavanja. U saradnji i prisustvu predstavnika Savjeta roditelja, održali smo šest sastanaka u tom cilju, što u prostorijama škole, što u Podgorici i resornom ministarstvu. Vođeni su razgovori, kako bi se premostili svi problemi sa kojima smo se susretali, ali i kako bismo na što kvalitetniji način izašli u susret djeci, roditeljima i nastavnom kadru škole,vodeći računa prvenstveno o svim potrebama i mogućnostima svih koji učestvuju u nastavnom procesu“, rekla je Popović za Pobjedu.

Ona je istakla da su, prilikom posjete novoj i staroj zgradi škole premijera i ministra prosvjete, utvrđeno da je opravdan stav Savjeta roditelja da ne dozvoljavaju djeci da od 1.09.2022. pohađaju nastavu u starom objektu škole, jer nije bezbjedan.

„Premijer Abazović je obećao da će sredstva za završetak škole biti što skorije uplaćena“, kazala je Popović.

Podsjetila je da je jedan od predloga za izvođenje nastave bila online nastavu, kojom bi se započela školska godina, do završetka nove škole, tj.do 1. novembra ove godine.

„Online nastavu smo predlagali jer su gradske škole prebukirane, i nastava bi se u njima mogla izvoditi samo u večernjim satima, a ni do njih kao ni do seoskih škola nije postojala tehnička mogućnost (autobusi, kombi) da dovezemo djecu. Nedugo zatim,došlo je do negodovanja većeg broja roditelja koji su u više navrata ponavljali da bi online nastava bila pogubna i po njih i po djecu i da je bolje nastavu izvoditi uživo,makar i u skraćenom vremenskom trajanju časova. Sa namjerom da pronađemo najbolje moguće rješenje za sve, ubrzano smo pristupili izradi ankete u kojoj su se roditelji u velikom broju odlučili za ponuđeni model nastave uživo,sa trajanjem časa od 30 minuta. Praveći raspored odjeljenja po školama, kao i raspored časova, vođeno je računa o tehničkim i fizičkim mogućnostima predavača,ali nije se mogla izbjeći činjenica da će neki od nastavnika u ovom periodu izvoditi nastavu u dva objekta“, pojasnila je direktorica Popović.

Zaključila je da podrška Ministarstva i volja postoji, tako da iskreno vjeruju da će od 1. novembra nova zgrada škole biti ispunjena dječijom grajom, na radost svih.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply