U školskim klupama od danas oko 94 hiljade đaka

Foto: Dragan Mijatović/Pobjeda

Nova školska godina danas je počela za oko 94.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Nakon dvije godine školovanja u vanrednim okolnostima, uz online nastavu i primjenu mjera protiv COVID – 19, časovi će od danas biti organizovani u trajanju od po 45 minuta, a đaci i nastavnici nijesu obavezni da nose zaštitne maske.

Ministar Miomir Vojinović kazao je, uoči početka nove školske godine, da je njegov resor uradio sve što treba da se nastava vrati u normalu.

Kako je naveo, uoči školske 2022/23. odobreni su novi udžbenici i nastavni planovi i programi, usklađeni sa evropskim sistemima obrazovanja, nastavnici su dobili smjernice, a sagrađena je još jedna osnovna škola u Podgorici koja će ublažiti prebukiranost.

Zavod za školstvo Crne Gore uputio je uprava svih škola smjernice za organizaciju nastave. Između ostalog, direktorima su predložili da u školama organizuju dodatnu nastavu za sve đake kako bi nadoknadili gradivo koje je propušteno u prethodne dvije godine.

Iz Zavoda su danas pojasnili da će dodatna nastava biti dostupna svoj djeci, a naročito osjetljivim grupama. Oni koji smatraju da im nije potrebna, neće morati da je pohađaju.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović saopštio je, gostujući u u emisiji Dobro jutro Crna Goro, RTCG, da već imaju prijave da pojedine uprave škola insistiraju da se dopunska nastava koju preporučuje Zavod za školstvo održava po cijenu da se i subotom dolazi u školu.

On je ohrabrio kolege da prijave ako bilo ko na njih vrši pritisak, te da će Sindikat biti tu da ih zaštiti. Sindikat, prema riječima Božovića, nema ništa protiv dopunske nastave, ali da se ona mora dobro osmisliti i organizovati budući da su škole preopterećene.

Smatra da prvo treba procijeniti kome je dodatna nastava potrebna.

„Kako škola “Pavle Rovinski” da održava dopunsku nastavu kad nema minutu slobodnog vremena? Osmaci imaju 14 predmeta i ako želite da iz svakog predmeta nadoknadite gradivo, to su 43 časa, pa ta djeca treba da i odmore, da se bave dodatnim aktivnostima. Ne možemo da ih zarobimo 24 sata”, kazao je on.

Pozvao je sve kolege da osmisle da li djeci treba dodatna nastava i da to ne bude pritisak.

“A opet ohrabrujem kolege ako budu imali pritisak od strane direktora iako su to samo smjernice, Sindikat je tu da ih zaštiti. Već imamo prijave da pojedine uprave insistiraju da se taj čas održi po cijenu da se subotom dolazi u školu. Moramo to da osmislimo na kvalitetan način, da ne bude pritiska, jer je prosvjetnom radniku dosta pritiska i on je toliko nezadovoljan da može doći do pritiska”, kazao je on. 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply