Istraga o seksualnom zlostavljanju djevojčice bez epiloga već dva mjeseca

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i dalje sprovodi istragu protiv sedamdesetdevetogodišnjeg M.V. iz Mojkovca, koji je osumnjičen za krivično djelo nedozvoljene polne radnje nad sedmogodišnjom djevojčicom, pa ni nakon skoro dva mjeseca nije poznato da li će biti podignuta optužnica.

Nakon što su 20. juna roditelji djevojčice prijavili policiji sumnju da komšija seksualno zlostavlja njihovu djevojčicu, nadležni su pokrenuli istražni postupak protiv osumnjičenog i određen mu je pritvor koji je ukinut već nakon nekoliko dana.

Nakon toga predmet je iz bjelopoljskog Osnovnog državnog tužilaštva upućen Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, koje bi trebalo da okonča istragu u ovom slučaju. Informacije o tome kada će se to desiti, nijesmo uspjeli da dobijemo od nadležnih u tom Tužilaštvu, jer su, kako nam je saopšteno, na kolektivnom godišnjem odmoru. Prema nezvaničnim saznanjima, u toj instituciji prije desetak dana su saslušani osumnjičeni i neki od članova porodica osumnjičenog i djevojčice.

Potrešeni zbog svega kroz što prolaze, roditelji sedmogodišnje djevojčice ističu da ne vjeruju da sve to traje toliko dugo. Iako istraga po zakonu može potrajati i do šest mjeseci, smatraju da je nedopustivo da se makar u ovakvim slučajevima ne reaguje brže, posebno zbog činjenice da osumnjičeni nije u pritvoru i da su komšije.

Osim nevjerice, kako navodi majka djevojčice, ne napušta ih ni osjećaj straha i neprijatnosti.

„Ne mogu vam opisati šta osjećamo zbog svega što nam se desilo. Zabrinuti smo što istraga ovako dugo traje, a sve to vrijeme on je na slobodi. Naše porodice žive veoma blizu i sve ovo mnogo je promijenilo naš život. Svakodnevno strahujemo da ćemo se sresti, a naša djevojčica više ne može da provodi sama vrijeme ni u dvorištu. Uskoro počinje i školska godina, što nam stvara dodatni osjećaj brige, jer više ni na sekund ne želimo da ispuštamo iz vida svoje dijete“, kaže djevojčicina majka.

Podsjeća da, kada je osumnjičenom ukinut pritvor, oni nijesu bili obaviješteni zvanično o tome, već su slučajno saznali.

Kako su ranije naveli za portal Roditelji.me iz bjelopoljskog Osnovnog suda, odluka o prekidu pritvora donijeta je jer su prestali razlozi zbog kojih je određen.

„Ovom sudu nije podnijet optužni predlog protiv M.V, pa samim tim za sad se ne vodi krivični postupak protiv njega, niti je u nadležnosti suda da to inicira. Pritvor je određen jer su postojale okolnosti, koje su ukazivale da okrivljeni može ometati postupak uticajem na oštećeno maloljetno lice, kao svjedoka. Kako je u međuvremenu, taj svjedok saslušan pred državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu, razlozi za dalje trajanje pritvora su prestali, što obavezuje sud da donese odluku kojom će okrivljenog pustiti na slobodu“, naveli su, između ostalog, početkom jula iz Osnovnog suda Bijelo Polje.

Majka navodi da je o monstruoznom ponašanju komšije saznala od svoje djevojčice, iako nikada ranije nisu ni slutili da se nešto slično može dešavati, a kamoli da sve to traje duži vremenski period, pretpostavljaju i dvije godine.

Sedmogodišnjakinja je ispričala da ju je M.V, koji je često boravio na njihovom imanju, dodirivao po intimnim djelovima tijela, a kroz njeno priznanje, kao i iz razgovora sa psihologom, saznali su još mnogo neprimjerenih detalja o tome šta je sve osumnjičeni radio. Sve to je, prema njenim riječima, činio uz prijetnje da nikom ne govori šta se dešava i često je udarajući. Djevojčica je roditeljima priznala da se dešavalo i da je nosi do nekog obližnjeg mjesta na imanju, gdje bi je napastovao.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply