Fali prostornih kapaciteta, čekaju novi vrtić

Javna predškolska ustanova “Ljubica Jovanović Maše” iz Budve nema prostorne kapacitete koji su joj potrebni, i predškolske grupe broje čak i do 49 djece, a još nije poznato kada će biti obezbijeđena nova vaspitna jedinica, za koju je Vlada već odlučila da bude otvorena, kao ni šta će biti sa prostorijama u TQ Plazi.

Pedagoškinja Viktorija Blagojević kazala je za RTV Budva da je veliki broj djece koja žele da idu u vrtić što je pohvalno, samo javnim predškolskim ustanovama treba podrška Ministarstva i Opštine Budva. Nastoji se, kako je dodala, da se u primorskim opštinama, a naročito u Budvi i u Baru, prošire kapaciteti.

“Nemamo kapacitete koji su nam potrebni. Predškolske grupe broje čak i do 49 djece. Kada bi se sva ta djeca pojavila, rad bi bio nemoguć i nebezbjedan, ali mi smo i ove godine upisali sve mališane koji su aplicirali. Smatramo da je to sa neke strane dobro, kažu stariji vaspitači da je brojnost nekada bila na tom nivou”, navela je ona.

U toj JPU, kao i u ostalim u Crnoj Gori, primjenjuje se ljetnjih dežurstava pa radi samo centralni vrtić u koji dolazi između 120 i 150 mališana podijeljenih u deset vaspitnih grupa – četiri jaslene i šest vrtićkih. Ova javna preškolska ustanova upisala je u novu školsku godinu 1.460 mališana.

“Ljetnje dežurstvo i ono mnogo koristi roditeljima. Mi imamo veliki broj vaspitača, iskoriste se godišnji odmori, oni se mijenjaju, što je negdje malo nezgodno za djecu, ali roditelje koji nemaju mogućnosti da drugačije zbrinu djecu”, kazala je Blagojević.

Mališani nisu imali većih teškoća sa vrućinom. Prostorije centralnog vrtića su klimatizovane, a djeci je na raspolaganju i veliko je dvorište sa mnogo hladovine.

“Oni veći dio dana mogu da provedu u dvorištu i dobro je što su tokom ljetnjih dežurstava uglavnom napolju. Taj boravak im je mnogo prijatniji i mnogo im je ljepše u vrtiću kad imaju tu mogućnost, koju nemaju sve vaspitne jedinice”, istakla je pedagoškinja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply