Vlada obećala ali još ne saopštava kad će početi isplata naknada za novorođenčad

Ni gotovo dva mjeseca otkad je Vlada obećala naknade za novorođenčad, njihova isplata nije počela, a ne zna se ni kada će jer Ministarstvo rada i socijalnog staranja ne odgovara na to pitanje ni roditeljima, ni nevladinim organizacijama ni medijima.

Iz tog Vladinog resora, koje je sebi dalo za pravo mogućnost da ne komunicira sa javnostima, Televiziji Vijesti su danas poručili da informacije o ovom pitanju potraže u septembru, pošto su zaposleni na odmoru. Osim rebalansa budžeta, kojim bi trebalo da se opredijeli novac za naknade za novorođenad, kasne i izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje bi definisale naknade u tom iznosu.

Prethodna Vlada je usvojila informaciju na osnovu koje je država ove godine trebalo da isplati po 1.000 eura za bebe rođene ove godine u 17 opština, gdje je 2020. zabilježen negativni prirodni priraštaj. Za novorođenčad u ostalim opštinama trebalo je da bude obezbijeđeno po 500 eura. Planirano je bilo i da isplata naknada počne u maju.

Inijacijalno je, na osnovu odluke Ministarstva ekonomskog razvoja i 42. Vlade kojoj je nepovjerenje izglasano u februaru, bilo predviđeno da za ove naknade novac bude obezbijeđen iz budžetske rezerve, ali je sadašnja Vlada odlučila da to nije zakonski i najavila da će mijenjati zakon i sistemski urediti ovo pitanje.

Novi ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je nekoliko sedmica nakon izbora nove Vlade na sjednici Skupštinskog odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje kazao da nedostaje novac za ove namjene.

Ova informacija je iznemirila roditelje, zbog čega je udruženje Roditelji pisalo i tom ali i Ministarstvu finansija i kabinetu premijera tražeći da se objasni kada će najavljena mjera početi da se primjenjuje. Premijer Dritan Abazović je 17. juna na sjednici Vlade saopštio da roditelji mogu da budu spokojni i da će obaveza biti ispunjena.

Od tada, do danas nije moguće dobiti jasniju i precizniju informaciju kada će se to i dogoditi. Informacije pokušavaju da dobiju i roditelji direktno koji pišu resornom Ministarstvu, a udruženje Roditelji se obraćalo zvanično i Ministarstvu finansija (isti dopis je upućen i Ministarstvu rada i socijalnog staranja):

ali i premijeru Abazoviću:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply