Alfa centar: Roditelji da zabrane trotinete djeci mlađoj od 16 godina

Roditelji ne treba da dozvoljavaju djeci mlađoj od 16 godina da voze električne trotinete, smatraju u nevladinog organizaciji Alfa centar. Vožnja električnog trotineta za vikend je uzela jedan mladi život u Podgorici kada je na trinaestogodišnjaka naletio automobil. 

Ukoliko to čine, oni koji su stariji od 16 godina, obavezno treba da nose zaštitnu opremu – kacige i štitnike, kazala je Sara Đoković iz Alfa centar.

Iako sve više građana koristi električne trotinete kao prevozno sredstvo mali broj njih koristi i zaštitnu opremu koju preporučuju svi proizvođači.

Upotreba trrotineta u Crnoj Gori i dalje nije regulisana zakonom iako se upotrebljavaju posljednjih nekoliko godina. 

“Mi sada u Crnoj Gori nemamo pravilo koje će da nam kaže koji je to uzrast koji smije da korisiti elektične trotinete na kojim površinama. Države EU su regulisale ovo pitanje na različite načine u zavisnosti o kojoj državi je riječ pa je tako Velika Britanija zabranila izmjenama zakona licima ispod 18 godina da koriste ovo prevozno sredstvo dok Holandija i Belgija su to zabranile licima mlađjim od 16 godina”, kaže za TVCG Đoković.

To pitanje pravno je riješila i Hrvatska i to kao prva zemlja u regionu.

Iz Alfa centra pozivaju nadležne da se to pitanje što prije propiše. 

Do tada apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise i da budu posebno oprezni u ovim ljenjim uslovima kada su povećane gužve na putevima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply