Za žrtve porodičnog nasilja obavezna procjena rizika, a za osumnjičene oduzimanje oružja

Sva osnovna državna tužilaštva u Crnoj Gori ubuduće će postupati na isti način u predmetima za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, prema uputstvu koje im je uputila vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović.

Na taj način, kako je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva, biće omogućena jedinstvena primjena zakona u svim tužilaštvima koja su nadležna za ovo krivično djelo.

„U predmetima formiranim po krivičnim prijavama za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici od ovlašćenih policijskih službenika potrebno je obavezno pribaviti informacije o procjeni rizika za žrtvu i njenom stanju (posebno da li ima tjelesne povrede), podatke iz evidencija o posjedovanju vatrenog oružja za prijavljeno lice, kao i o ranijima prijavama nasilja“, navela je Jovanović.

U skladu sa uputstvom državni tužioci osnovnih državnih tužilaštava zahtijevaće pretres stana i drugih prostorija, uvijek kada postoji sumnja da izvršilac posjeduje vatreno oružje (legalno ili ilegalno) i privremeno oduzimati oružje (kod legalnog oružja policijskim službenicima biće dat nalog za pokretanje upravnog postupka za oduzimanje oružja izvršiocu krivičnog djela nasilja u porodici).

Radnje koje će državni tužioci osnovnih državnih tužilaštava biti u obavezi da preduzmu, na osnovu dokumenta koji im je dostavila vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, jesu i pribavljanje podataka o krivičnoj i prekršajnoj evidenciji za osumnjičenog (naročito prije donošenja odluke o zadržavanju osumnjičenog), hitno spovođenje saslušanja žrtve (najkasnije u roku od 72 sata od prijave nasilja) i predlaganje sudu određivanja pritvora uvijek kada postoji zakonski osnov.

„Ukoliko nema okolnosti koje opravdavaju predlaganje određivanje pritvora, potrebno je sudu predložiti izricanje neke od mjera nadzora (iz člana 166 Zakonika o krivičnom postupku)“, navedeno je u uputstvu koje je dala Jovanović.

Ona je u dokumentu takođe navela da se posebna pažnja usmjeri na utvrđivanje da li su djeca prisustvovala nasilju, posredno ili neposredno, a naročito prilikom donošenja odluke u pravcu utvrđivanja statusa žrtve za djecu svjedoke nasilja.

U slučajevima krivičnih djela nasilja u porodici, na osnovu uputstva, neće se primjenjivati institut odloženog krivičnog gonjenja (član 48 Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – Istanbulske konvencije – zabrana procesa obaveznog alternativnog rješavanja sporova odnosno određivanja kazne).

U uputstvu tužiocima se navodi da je obavezno informisati žrtvu o njenom pravu na besplatnu pravnu pomoć i o pravu na angažovanje povjerljivog lica, a na pogodan način je informisati i o zadržavanju osumnjičenog i određivanju pritvora od strane suda.

Vršiteljka dužnosti Vrhovne državne tužiteljke u uputstvu svim osnovnim državnim tužilaštvima takođe je istakla da se od nadležnog suda obavezno zahtijeva izdavanje naredbe za tjelesni pregled (shodno članu 154 ZKP-a) ukoliko žrtva odbije ukazivanje ljekarske pomoći, evidentiranje povreda i ljekarski pregled.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply