Alimentacioni fond do kraja godine, primjena novog zakona od novembra

Zakon o privremenom izdržavanju djece, prema kojem će država reagovati kada se ne plaća alimentacija, planiramo je da počne da se primjenjuje od 1. novembra, a parlament će se o njemu izjasniti ovog mjeseca.

Novim Zakonom je planirano da se iz posebnog alimentacionog fonda preusmjerava novac samohranim roditeljima čiji partneri ne izvršavaju svoju zakonsku obavezu, a zatim država od njih to i naknadno naplati. U Skupštini Crne Gore je u utorak završena rasprava o tom aktu čiji predlagač je Ženski klub parlamenta. Pojedini poslanici su poručili da se očekuje da prvi put svi, njih 81, podignu ruku za ovo rješenje.

Saopšteno je da statistika pokazuje da u skoro 60 posto razvedenih brakova ima djece, i da je starateljstvo u oko 80 odsto pripalo majci, a 9,8 odsto ocu. Evidentno je, navodili su poslanici, da u većini slučajeva očevi ne plaćaju ovu vrstu izdržavanja. Broje se primjeri i gdje to ne čine majke.

Potrebna sudska presuda

Da bi se novo rješenje moglo primjenjivati, samohrani roditelj treba da ima sudsku presudu o iznosu plaćanja alimentacije. Ako nije plaćana dva mjeseca ili se plaća ispod utvrđenog iznosa, šalje se zahtjev centru za socijalni rad koji postupa po hitnom postupku. Donosi se potom rješenje u roku od 15 dana. Omogućeno je i centru za socijalni rad da samoinicijativno reaguje kada se ne poštuje zakon.

Poslanici su iskazali strahovanje da će centri biti preopterećeni, jer su za godinu donešeni brojni zakoni koje moraju da primjenjuju, zbog čega imaju previše posla. Zato smatraju da treba da se proširi kadar u centrima za socijalni rad, i da jedan ili više njih budu određeni da se bave samo primjenom zakona o privremenom izdržavanju.

Alimentacioni fond, kako je predviđeno, treba da se formira u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona. To će da bude zasebna jedinica u sklopu Ministarstva finansija.

U toku rasprave su poslanici podsjetili da je najmanji iznos alimentacije 67 eura. Ne zna se, međutim, koliko bi mogli da očekuju zahtjeva zbog neplaćanja alimentacije, niti se zna koliko će biti potrebno novca za to.

Poslanica Kenana Strujić-Harbić (BS) iznijela je podatak da je u posljednjih pet godina zbog nedavanja alimentacije tužilaštvu prijavljeno više od hiljadu osoba. Pred sudovima je 2020. godine bilo 218 slučajeva. Od toga je protiv 109 roditelja donešenja oslobađajuća presuda, 23 osobe su sankcionisane zatvorom, 67 je kažnjeno uslovno.

Poslanici su komentarisali da sigurno u praksi ima više slučajeva. Kazali su kako svi znaju neke slučajeve u kojima se ne poštuje zakon, da se ne plaća alimentacija iako je to krivično djelo. Kažu da društvo treba da brine reakcija očeva koji radije izaberu da odu u zatvor, odsluže kaznu, nego da izdvoje novac za svoje dijete. Rekli su da je to odraz loših odnosa koje imaju supružnici.

“Znam roditelje koji imaju sredstava, ali ne plaćaju alimentaciju djeci iz prvog braka. Ja kažem: ,,Sram vas bilo zbog te djece. Ne mogu oni da ispaštaju vaše odnose, nosiće te trauma čitavog života”, kazao je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Smanjio se broj neplatiša

Predloženo zakonsko rješenje se godinama primjenjuje u mnogim državama koje sabiraju pozitivne učinke. Strujić-Harbić je iznijela podatak da se u Hrvatskoj u posljednjih pet godina postotak neplatiša smanjio za 40 odsto. Slovenija je, kako je rekla, na sličan način riješila problem kao i neke druge zemlje Evropske unije.

Crnogorski poslanici očekuju da će ovo da bude i stimulativna mjera za one koji ne plaćaju alimentaciju. Poslanica Branka Bošnjak (PZP) kritikovala je pojedine poslodavce koji se solidarišu sa tim očevima koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu. Oni prikazuju da imaju manja primanja, a na osnovu njih se određuje iznos alimentacije.

Poslanik Ivan Mitrović (DPS) rekao je da predloženi zakon nije potekao od izvršne vlasti, nego od parlamenta, a da je trebalo.

Poslanica Simonida Kordić (DF) kazala je da je dobro da ga je predložila Skupština, jer preuzima kontrolnu funkciju, tjera izvršnu vlast da uradi ono što jeste osnovna odgovornost same države.

Poslanica Milosava Paunović (SNP) govorila je da se sredstva za fond obezbjeđuju i od neplaćenih novčanih kazni, te od instituta sporazuma o priznavanju krivice. Kazala je da osim državnog budžeta, država ima i sredstva koja se obezbjeđuju iz trajno oduzete imovine stečene kriminalom. Očekuje da se usvoji zakon o porijeklu imovine, i da ,,nam budžet za alimentacioni fond onda praktično neće ni trebati“.

Na sjednici je saopšteno da se do ovog zakonskog rješenja došlo zajedničkim radom i stručnih službi i nadležnih organa. Očekuju da će zakon moći da se primjenjuje. Ako se u praksi suoče sa nekim nedostacima, spremni su, kako su poručili, da koriguju akt, jer su se svi saglasili da je predloženi zakon – odlično rješenje.

Poslanici će naknadno glasati o zakonu.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply