U Podgorici tokom jula i avgusta dežura osam vrtića

Tokom naredna dva mjeseca u podgoričkim javnim predškolskim ustanovama dežuraće ukupno osam vrtića, od kojih šest u JPU „Đina Vrbica“, a dva u JPU „Ljubica Popović“.

S obzirom na to koliko je djece prijavljeno za boravak ljeti, u ovim ustanovama smatraju da je taj broj vrtića dovoljan, ali će ukoliko bude potrebno proširiti rad na još neke jedinice.

Kako su naveli iz JPU „Đina Vrbica“, u vrtiću „Dragan Radulović“ će tokom jula i avgusta boraviti mališani iz te vaspitne jedinice, kao i djeca iz VJ „Jelena Ćetković 1“ i „Jelena Ćetković 2“. VJ Poletarac će u periodu dežurstva primiti mališane iz tri vaspitne jedinice: Poletarac, Mogli i Ljubović. 

U VJ „Đina Vrbica“ će u julu i avgustu, osim djece iz tog vrtića, boraviti i oni koji su upisani u Bubamaru, Staru Varoš i Leptirić.

U periodu jula i avgusta u VJ Mali princ vaspitno-obrazovni rad će se realizovati za potrebe mališana iz pomenutog objekta, kao i djece iz VJ Zvončić. Dežurne vaspitne jedinice su i VJ Zvjezdani vrt u Zeti i VJ Dječija radost u Tuzima.

„Broj ukupno prijavljene djece za period jula je 2.516, odnosno 2.464 za avgust. Bitno je naglasiti da se broj prijavljene djece i broj dolazeće djece na dnevnom nivou drastično razlikuju, ali ono što je najbitnije jeste da raspolažemo dovoljnim i adekvatnim prostornim kapacitetima da primimo cjelokupni broj prijavljene djece, ukoliko bude potrebe“, naveli su iz JPU „Đina Vrbica“.

Sanacija više objekata JPU „Ljubica Popović“

U JPU „Ljubica Popović“ u toku jula i avgusta radiće dvije vaspitne jedinice –  Suncokrili i „Ljubica Popović“.

„Djeca su raspoređena u 36 vaspitnih grupa. Najbrojnija grupa danas je imala 29, a ukupno se danas pojavilo 705 djece , sto je u prosjeku 20 po grupi. Ukoliko bi se povećao broj djece svakako bi se otvorila još jedna vaspitna jedinica, ali bi ona bila u istom dijelu grada zbog potreba sanacija ostalih objekata“, naveli su iz uprave JPU „Ljubica Popović.

Ističu da sve vaspitne jedinice, pogotovo Bajka, Palčica i Pčelica zahtijevaju sanacije krovova, vodovodnih i kanalizacionih cijevi, molersko-farbarske i druge intervencije koje je nemoguće odlagati, ali ni raditi dok u vrtićima borave djeca. Iz tog razloga je, kako objašnjavaju, ljeto jedini period kad je to izvodljivo.

Ispunjene pedagoške norme

Iz „Đine Vrbice“ su prokomentarisali i navode roditelja koji su se danas obratili našem portalu, uz tvrdnje da je u pojedinim jasličnim grupama u VJ Poletarac jutros bilo oko 30 djece u neadekvatnom prostoru.

„U ovoj VJ broj prijavljene djece iznosi 633, dok evidentirana dolaznost, prema današnjem presjeku, iznosi 273. Broj mališana u grupama je na optimalnom nivou (čak i ispod) pedagoške norme“, naveli su iz uprave JPU „Đina Vrbica“, precizirajući da, prema današnjem brojnom stanju, u nijednoj radnoj sobi nije bilo 30 mališana.

Četiri objekta bi mogla primiti sve prijavljene

Podsjećaju da je prilično složena epidemiološka situacija tokom ljeta školske 2020/21. godine uslovila tada dežurstvo u 7 objekata. Podaci i iskustva, kojima raspolažu iz prethodnih godina, prije korone, pokazuju da su njihova četiri najveća objekta sasvim dovoljna da prime cjelokupan broj prijavljene djece.

„Na primjer u školskoj 2021/22. godini ove četiri vaspitne jedinice su upisale oko 3.100 mališana, što je znatno veći broj od ukupnog broja djece prijavljene za dežurstvo. Međutim, nastojali smo da izađemo u susret našim roditeljima, pa smo umjesto sasvim dovoljnih 4, za dežurstvo otvorili čak 6 vaspitnih jedinica. Polazeći od broja prijavljene djece i prakse iz prethodnih godina kada je broj stvarno dolazeće djece na dnevnom nivou bio upola manji od prijavljenog (a što je pokazalo i brojno stanje prvog dana dežurstva), smatramo da raspolažemo dovoljnim prostornim kapacitetima, te dovoljnim brojem angažovanog osoblja, za ugodan i bezbjedan boravak svih naših mališana“, pojasnili su iz JPU „Đina Vrbica“.

Napominju da je broj dežurnih objekata u njihovoj ustanovi znatno veći u odnosu na ostale JPU.

Iz najbrojnije predškolske ustanove poručuju da će se uvijek rukovoditi dobrobitima djeteta, tako da će u svakom momentu pratiti stanje na terenu. U slučaju potrebe angažovaće dodatno osoblje ili otvorili nove objekte za rad.

„Misija našeg postojanja je srećno, zdravo i poštovano dijete, tako da se u svakom momentu trudimo da stvorimo što bolje uslove za rast i razvoj svakog mališana koji pohađa JPU Đina Vrbica“, zaključuju u ovoj predškolskoj ustanovi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply