Huggy Wuggy sve popularniji među najmlađima, roditelji da budu obazrivi

Igrica Poppy Playtime i njen lik Huggy Wuggy, koji su popularni među najmlađima, iako djeluju bezazleno, trebalo bi da imaju posebnu pažnju roditelja djece vrtićkog i predškolskog uzrasta, jer su, u kombinaciji sa sadržajima na društvenim mrežama, dio negativnog trenda na koji upozoravaju stručnjaci.

Po uzoru na Huggy Wuggy-ja nastale su i plišane igračke, koje se mogu kupiti i kod nas. Veliko interesovanje najmlađih za ovu pojavu, ali i upozorenja, bili su tema prepiske roditelja okupljenih u viber grupi jedne podgoričke predškolske ustanove.

Interesovanje djece za ne baš ljupkog ljubimca, koji se može kupiti i u Crnoj Gori, povezano je sa porukama koje im ovaj imaginarni lik prenosi kroz klipove na društvenim mrežama i sadržaj video igrice koja ga je iznjedrila.

Krzneno plavo čudovište je okupilo sljedbenike na društvenim mrežama, jer muzički video snimci koje su napravili obožavatelji na YouTube-u i TikTok-u prikazuju lik koji dijeli prijeteće stihove. On im, kroz stihove, poručuje da su mu potrebni zagrljaji i da ga neko drži dan i noć.

„Zagrli me dok ne umrem, zagrli me dok ne umreš. Znam gdje se skrivaš”, dio je pjesme Huggy Wuggy-ja.

Na ovu pojavu upozorava i stručnjakinja za bezbjednost na internetu Katarina Jonev, koja se bavi edukacijom iz oblasti zaštite djece i mladih na internetu i na društvenim mrežama.

„Taman kada smo pomislili da smo videli sve najgore od sadržaja na internetu na koji deca nailaze ( opasni izazovi na TikToku koji izazivaju povrede i smrt, alarmantne adaptacije Squid Games koje je sa TV-a preseljeno na dečija igrališta, skaradne momente rijaliti programa, crna hronika, užasne digitalne uzore koje djeca oponašaju) stigao nam je plavi plišani meda slatkog imena Huggy Wuggy da nas podsjeti zašto MORAMO da znamo šta nam djeca rade, gledaju, oponašaju u virtuelnom prostoru. Ovo se naručito odnosi na djecu predškolskog uzrasta i prve razrede osnovne škole“, istakla je Jonev na svom blogu.

Roditeljima poručuje da i ako nisu čuli za Huggy Wuggy-ja, treba da vjeruju da njihovo dijete jeste.

Plišana igračka Huggy Wuggy koja je naručito popularna među predškolskom i djecom nižih razreda osnovnih škola, je zapravo zli negativac u horor igrici Poppy Playtime iz 2021, koju je osmislio MOB Games. Video igra preživljavanja smještena je u napuštenu fabriku igračaka. Igrači moraju da rješavaju zagonetke dok ih Huggy Wuggy lovi, a čitavu igricu prati veoma zarazna jeziva pjesma Free Hugs. Sama igrica nije preporučljiva za uzrast ispod 12 godina.

Jonev navodi da najveći broj djece nema instaliranu igricu i ne igra je, ali gledaju lako dostupne jezive klipove na YouTube i TikToku koji prikazuju korisnike i plišanu igračku.

„Ovi kanali ne mogu da se blokiraju i filtriraju na YouTube. To se ne može uraditi čak ni uz najefikasnije parent control sisteme. Po nekim izvorima iz inostranstva razlog za to je slatko ime Huggy Wuggy, pa algoritam ne vidi ništa sporno. To je zapravo najveći problem – neprikladan sadržaj na internetu na koji moramo da obratimo pažnju“, kazala je Jonev.

Dodaje da je problem prisutan iz još jednog razloga – čak i ako podesite apsolutno sve kontrole za filtriranje sadržaja, Huggy Wuggy će u nekom trenutku ući u život djece jer je predmet razgovora na igralištu,u školi, vrtiću.

„Vršnjački uticaj je izuzetno jak i u ovom slučaju! Najveći broj mama koje mi se obrate za pomoć upravo navode da su se njihova djeca upoznala sa plavim stvorenjem u kontaktu sa drugom djecom! Djeca su fascinirana tim stvorenjem, a kreatori sadržaja iskorišćavaju njegovu popularnost. Čak se i plišani Huggy Wuggy prodaje djeci i to kao igračka za spavanje. Ovo je postao brend i biznis koji donosi novac, a niko ne razmišlja o deci! Igračka bukvalno može da se kupi svuda – od kineskih radnji, uličnih štandova do najboljih prodavnica igračaka za djecu“, ističe Jonev.

Kao roditelji, prema njenim riječima, moramo se edukovati što više.

Saglasna je da je za mnoge teško da isprate svaku novu platformu i aplikaciju i dešavanja na društvenim mrežama.

„Ipak, morate da postavite sebi pitanje u nekom trenutku – šta moje dijete gleda na telefonu. Da li je ovaj sadržaj prikladan za moje dijete? Saznajte njeno/njegovo mišljenje, postavite otvorena pitanja svom djetetu o tome šta zna o igrici i šta misli o njoj  – ovo će vam dati uvid u njihov misaoni proces i pomoći će vam da dalje oblikujete razgovor“, kaže Jonev.

Roditeljima poručuje da komuniciraju sa svojim djetetom, čak i ako za njih bude alarmantno saznanje da dijete gleda klipove ili replicira Huggy Wuggyja.

„Ne paničite. Razgovarajte na miran način i pomozite mu da razumije zašto ste zabrinuti. Sadržaj na koji dijete može da naleti može da bude zastrašujući i zbunjujući. Ako im kažete da to razumijete i date im do znanja da ste uvijek dostupni za razgovor, otvaraju se vrata za buduće razgovore“, ističe Jonev.

Zaključuje da Huggy Wuggy nažalost nije prvi potencijalno štetan trend sa jezivim sadržajem, a neće biti ni posljednji.

„Otvoreni i iskreni razgovori sa djetetom mogu mu pomoći da se mudrije snađe u virtuelnom prostoru“, navodi Jonev.     

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply