Roditelji djece sa smetnjama u razvoju okupiće se u petak ispred Vlade

Foto: Barinfo

Nevladina organizacija Plava planeta iz Bara organizovaće u petak, 24. juna u 9 časova ispred zgrade Vlade Crne Gore protest roditelja/staratelja djece sa posebnim potrebama.

Iz ove organizacije pozvali su NVO, roditelje, kao i sve ljude dobre volje da im se pridruže na okupljanju koje organizuju sa ciljem da svoju djecu učine vidljivom, a ne zapostavljenom.

Osnivač Plave planete Predrag Perak, inače stric i staratelj dječaka s autizmom, podsjeća da djeca koja se suočavaju sa ovim problemima imaju sijaset prepreka u društvu.

„Od neprepoznavanja njihovih potreba, neadekvatne socijalne i zdravstvene zaštite, nedostatka asistenata… Da ne govorimo o tome da su ovoj djeci jednostavne usluge, poput šišanja ili odlaska zubaru gotovo nemoguća misija. Zalažemo se i tražimo prava na ličnu invalidninu za ovu djecu i ističemo da su dosadašnja primanja premala, odnosno neophodno je da budu uvećana, za adekvatno liječenje, odgovarajući broj asistenata. Takođe, zbog nemogućnosti da rade dok se staraju o njima, roditeljima i starateljima treba da teče radni staž“, smatra Perak.

On je ukazao i na problem što država nema odgovarajuću ustanovu u koju bi, u slučaju smrti roditelja, ova djeca bila smještena.

Dodaje da je nedavno bio u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali ni na jedan zahtjev ili pitanje njegove NVO, nadležni u tom resoru nijesu imali nikakav odgovor, niti rešenje.

Bez odgovora su ostala njegova obraćanja ministarstvima prosvjete i finansija.

„Prošle nedjelje razgovarao sam sa direktorom Opšte bolnice Bar dr Igorom Karišikom, koji je pokazao razumijevanje i volju da nam pomogne, u okviru svojih mogućnosti“, kaže Perak.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply