Projekat za OŠ “Vladimir Nazor” još ne postoji, traže donatora

Foto: Dan

Ni idejni, ni glavni projekat za novu zgradu podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“ još nijesu urađeni, a da bi taj dio posla bio završen u što kraćem roku potrebno je obezbijediti donatora.

Kako je za Dan kazala direktorica škole Ljiljana Marković, još nije konkretno dogovoreno gdje će djeca od septembra pohađati nastavu, a sastanak tim povodom održan je i juče sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem.

„Opcija je škola u Tološima za stariju djecu, ali nije to ni sigurno, a rečeno je da nam Gimnazija Luča ostane za određeni broj đaka. Ministar nam je rekao da razmatra soluciju da djeca idu tamo uz plaćen prevoz. Rečeno je da se traži donacija za projekte i to je usporilo čitav proces. Dakle, projekat ne postoji. Imamo dvije solucije, jedna je da se nađe donacija za idejno rješenje, a drugo je da ide sve preko tendera. Brže je da se nađe donacija nego da se ide preko tendera“, rekla je Marković.

Na pitanje šta je sa ranije predstavljenom mogućnošću da se škola radi po projektu objekta iz Tološa, ona je kazala da to nije moguće.

„Što se tiče projekta od škole u Tološima ne može se uzeti isti, već se mora korigovati“, rekla je Marković.

Ministar Vojinović je prošle sedmice kazao da će gradnja ove škole početi u septembru.

„U najboljem slučaju radovi će početi u septembru, a to znači da se nađe donacija za idejno rješenje koje će da potpiše glavni arhitekta, a onda i donacija za projekat. Ne možemo uzeti bilo čiju donaciju već moramo tražiti od nekog ko ne mora da raspisuje proceduru oko tolikog novca, nego ko može odmah da donira. To je sve oko 100.000 eura za oba projekta. Na taj način bi se izbjegla dva tendera i odmah bi se raspisao za izvođača i realno onda bi se moglo početi sa radovima u septembru. Očekujem da će se u ovih sedam dana znati da li će biti donacije ili neće“, kazala je Marković.

Prema njenim riječima, OŠ „Vladimir Nazor“ napustilo je 100 učenika.

„Bilo je osipanja djece, odnosno ispisalo se 100 učenika. Nadamo se da će se taj trend zaustaviti. Nadam se da će biti četiri odjeljenja prvaka“, ističe Marković.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply