Ministarstvo zdravlja da hitno omogući primjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Centar za građanske slobode (CEGAS) apelovao je na Ministarstvo zdravlja Crne Gore da hitno donese podzakonska akta vezana za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodni, kako bi se omogućila njegova primjena.

U saopštenju ove organizacije navodi se da bi Ministarstvo zdravlja trebalo da shvati važnost donošenja podzakonskih akata vezanih za reproduktivno zdravlje građanstva, jer smo za neke već zakasnili.

Iz CEGAS-a su saopštili da se trenutno može samo iskoristiti mogućnost većeg broja vantjelesne oplodnje.

“Zamrzavanje o trošku države, donacija polnih ćelija, uvoz i izvoz polnih ćelija, tkiva i ebriona, kao i reproduktivna zaštita oboljelih od karcinoma, je i dalje na čekanju”, navode iz CEGAS-a, koji je uticao na donošenje novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, usvojen, uz izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, 31. decembra prošle godine.

Kako su saopštili, poslanici u Skupštini su kao nikada do tada, bili ujedinjeni oko donošenja novih propisa u zakonskim tekstovima i pokazali su zabrinutost za napredak u dijelu reproduktivnog zdravlja i liječenja neplodnosti u Crnoj Gori.

Novim Zakonima stvorena je mogućnost za „četiri postupka vantjelesne oplodnje o trošku države bračnim ili vanbračnim drugovima kao i ženi van ovih zajednica; zamrzavanje kvalitetnih embriona na period od godinu dana, kao i četiri postupka transfera embriona nakon odmrzavanja iz tih ciklusa; po tri postupka vantjelesne oplodje i tri embrio transfera ukoliko postoji jedno zdravo dijete; po dva postupka vantjelesne i dva postupka transfera ukoliko postoji dvoje zdravo djece; po dva postupka vantjelesne oplodnje bračnim i vanbračnim supružnicima, odnosno dva tranfera nakon odmrzavanja do napunjene 50. godine života žene; osiguranim licima reproduktivne dobi do 37. godine života kao i oboljelim od maligne bolesti, bez djece, gdje usljed terapija može doći do oštećenja reproduktivnih organa, uz odobrenje ljekara reproduktivne medicine, vršiće se prezervacija fertilnosti, nekom od adekvatnih metoda za svaki pojedinačni slučaj; ukoliko se polna tkiva, ćelije i embrioni, ne mogu obezbijediti u Crnoj Gori, oni se namjenski moraju uvoziti, tako da se prati njihova sljedivost i izvozom sopstvenih polnih ćelija, tkiva i embriona, van granica Crne Gore”.

Iz CEGAS-a ističu da se od svega navedenog danas još uvijek može samo iskoristiti mogućnost većeg broja vantjesene oplodnje.

„Ministarstvo zdravlja Crne Gore je obećalo, da će zbog važnosti cjelokupne oblasti, u kojoj kaskamo, a i želje za podsticanjem nataliteta, uraditi sve da što prije dođe do podzakonskih akata. Nažalost prošao je i 8. jun 2022. kada je iz Ministarstva zdravalja rečeno da će Zakon zaživjeti, a podzakonska akta biti na snazi”, saopšteno je iz CEGAS-a, uz napomenu da nekome ističe ono ključno vrijeme i nema vremena da čeka, dok drugi shvati koliko je nešto važno.

Iz CEGAS-a su podsjetili da su se još u februaru obratili Ministarstvu zdravlja zahtjevom za slobodan pristup informaciji, koji je bio vezan za formiranje radne grupe i početak pripreme podzakonskih akata za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, ali odgovor nijesu dobili.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply