Adrović: Novca za naknade za bebe nema, čekamo rebalans budžeta

U državnom budžetu trenutno nema novca za isplatu naknada za bebe rođene u ovoj godini, najavljene u martu, a iz Ministarstva rada i socijalnog staranja poručuju da će se tek poslije rebalansa znati da li je moguće obezbijediti sredstva za tu namjenu.

To je saopštio ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje. On je pojasnio da nijesu sigurni ni da li je isplata naknada, koje je u martu najavio tadašnji ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, moguća zbog primjene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. S obzirom na to da je riječ o jednokratnim novčanim davanjima, čija isplata nije dozvoljena uoči izbora, očekuju, kako je rekao, mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije.  

„Nakon što je Vlada donijela zaključak prema kojem bi svaka novorođena beba trebalo da ostvari pravo na naknadu, u Ministarstvu razmatramo zakonski osnov kako sve to da se primijeni. Donijet je zaključak, ali smo morali da ga izmijenimo zbog reorganizacije u Ministarstvu i uvidjeli smo da nedostaje određena dokumentacija kako bi se taj zaključak implementirao. Tražili smo mišljenje Ministarstva finansija jer je navedeno da će se naknade finansirati iz tekuće budžetske rezerve i procjena je da će za te potrebe u ovoj godini trebati 5,5 miliona eura.  Ministar finansija je prije dvadesetak dana rekao da je u budžetskoj rezervi tada bilo oko pet miliona, tako da nemamo sredstava da finansiramo taj program“, rekao je Adrović.

On je najavio da će u Ministarstvu učiniti sve da sprovedu najavljenu odluku ukoliko bude sredstava nakon rebalansa budžeta, koji je najavljen za naredni mjesec.

„S obzirom na to da je ta mjera jednokratna novčana pomoć imamo i pitanje da li je moguće realizovati je zbog Zakona o finansiranju političkih partija, uoči izbora najavljenih za oktobar. Čekamo mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije o tome“, rekao je Adrović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je 25. marta da će u narednom periodu Vlada usvojiti odluku kojom će obezbijediti po 1.000 eura za bebe rođene ove godine u 17 opština, gdje je 2020. zabilježen negativni prirodni priraštaj. Za novorođenčad u ostalim opštinama biće obezbijeđeno po 500 eura. Na konferenciji za novinare je najavljeno da će prijava za naknade početi 4. maja. Nakon te najave, Vlada je usvojila informaciju o potrebi uvođenja jednokratnog novčanog davanja za novorođenčad. Od 28. aprila, kada je Crna Gora dobila novu Vladu, nadležni nijesu imali odgovor na brojne apele i zahtjeve udruženja Roditelji da saopšte kada će početi isplata naknada. Tim povodom, obraćali smo se Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ministrstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu finansija i premijeru. Odgovor od nadležnih nijesmo dobili ni nakon dvadeset dana, a današnja izjava Adrovića prva je zvanična informacija o naknadama koju je javnost imala priliku da čuje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply