U toku analiza koja će pokazati realne potrebe za asistentima

Ministarstvo prosvjete će u narednom periodu, u skladu sa zakonskim okvirom, raditi na tome da se omogući funkcionalan vaspitno – obrazovni proces za najosjetljivije grupe stanovništva, poručili su iz resora prosvjete, povodom problema u barskoj Javnoj predškolskoj ustanovi “Vukosava Ivanović Mašanović”, gdje je dio djece ostao bez podrške asistenata. Razlog za to bila je primjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prema kojem nije omogućeno zapošljavanje niti produženje ugovora na određeno vrijeme uoči izbora, ukoliko radna mjesta nijesu sistematizovana.

U Ministarstvu su, kako kažu, upoznati sa situacijom u ovoj barskoj ustanovi, gdje se u kontinuitetu se uključuju djeca sa posebnim obrazovnim potrebama.

„Ono što se pojavilo kao prepreka jeste formalno-pravno postavljen preduslov za tehničku podršku, jer se asistenti predlažu od strane lokalne Komisije za usmjeravanje u odnosu na smetnje u razvoju. Takođe, u ovom trenutku je prepreka za angažovanje i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja zbog raspisanih izbora  za 23. oktobar 2022. godine. Zato je nemoguće zaposliti više asistenata od broja predviđenog sistematizacijom“, saopšteno je iz Ministarstva.   

Dodaju da se trenutno radi analiza i presjek potreba budućeg obuhvata i prelaska djece sa posebnim obrazovnim potrebama iz predškolskog u osnovnoškolski sistem. Na osnovu te analize imaćemo jasniju sliku o realnim potrebama.

„Takođe, očekivano je da u ljetnjem periodu opada obuhvat djece koja redovno pohađaju vrtić. Potrebno je naglasiti i da još uvijek ne znamo koliko će djece koja su u potrebi za asistentima, ove godine upisati i pohađati ovu predškolsku ustanovu. Ministarstvo prosvjete će, kao i uvijek, raditi i zastupati isključivo interese djece, pa ćemo tako i ukoliko u ovoj situaciji bude potrebe, pravovremeno reagovati“, istakli su iz Ministarstva prosvjete.

Djeca sa posebnim obrazovnim potrebama koja pohađaju Javnu predškolsku ustanovu „Vukosava Ivanović Mašanović“ u Baru ostala su prošle sedmice bez podrške nekoliko asistenata, jer zbog primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, nije omogućeno da im se produže ugovori o radu. Sistematizacijom je predviđeno samo pet radnih mjesta za asistente u toj ustanovi, iako rješenje o potrebi za takvim vidom podrške ima trinaestoro djece. Uprkos zahtjevima uprave barske JPU da se, zbog realnih potreba i u interesu djece, sistematizacijom predvide nova radna mjesta, iz Ministarstva prosvjete su ranije ocijenili da za tim nema potrebe, jer je dovoljan angažman pet asistenata.

Pored trinaestoro djece, kojima je rješenjima komisije odobrena pomoć asistenata, ovaj vrtić pohađa još osmoro mališana sa smetnjama u razvoju kojima je neophodna dodatna podrška.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply