I MI Boke: Inkluziju osoba s invaliditetom nije teško postići kada se to zaista želi

Da inkluziju osoba s invaliditetom nije teško postići kada se to zaista želi potvrđuje dosadašnji rad nevladine organizacije Inicijativa mladih s invaliditetom Boke, koja kroz stalne socijalne servise, ali i brojne inicijative i projekte, radi na poboljšanju kvaliteta života OSI.

Podršku pružaju građanima svih životnih dobi – djeci, odraslim i starim osobama s invaliditetom, kao i njihovim porodicama. Pored konkretnih inicijativa u oblasti prava OSI, među kojima su unaprjeđenje pristupačnosti objekata za OSI, personalna asistencija, pomoć u kući, besplatan pristupačan taxi prevoz za OSI iz Boke, važan je, kako navode njihovi korisnici/ce, razgovor kada je najteže uz potpuno razumjevanje…

„Oni su tu i znate da niste sami. Imate njih koji su za vas i uz vas“, navode korisnici/ce.

U okviru redovnog rada, NVO I MI Boke pruža besplatnu pravnu pomoć i SOS telefon za žene s invaliditetom s iskustvom nasilja i diskriminacije, a zavisno od aktuelnih projekata obezbjeđuju i besplatan pristupačan taxi prevoz za OSI iz Boke, personalnu asistenciju, pomoć u kući, edukativne radionice i druge vrste podrške. Iako bi voljeli da i taj segment podrške bude stalan, za sada je nažalost ograničen kako u obimu (broj korisnika/ca, broj raspoloživih sati i dr), tako i u trajanju, zavisno od projekata.

„Pored podrške koju pružamo OSI i njihovim porodicama, u okviru projekata sprovodimo edukacije u oblasti prava OSI za različite ciljne grupe. Do sada smo radili sa: učenicima/ama osnovnih i srednjih škola, studentima/kinjama, državnim i lokalnim institucijama, NVO-ima“, navode iz ove organizacije.

Osobe s invaliditetom i njihove porodice im se najčešće obraćaju zbog besplatne pravne pomoći.

„To su najčešće osobe zrele životne dobi koje se obraćaju u svoje ime ili u ime svoje djece s invaliditetom. Međutim, kako pružanje besplatne pravne pomoći ovoj grupi podrazumjeva često zastupanje u više postupaka i višegodišnje zalaganje, onda se pokušava obezbjediti i druga vrsta podrške kroz različite projekte, a na osnovu detaljnijeg uvida u situaciju korisnika/ce. Tako je bilo slučajeva da pomoć u kući obezbjedimo korisniku/ci kome smo već mjesecima pružali besplatnu pravnu pomoć“, kazali su iz I MI Boke.

Ocjenjuju da su prava OSI i njihovih porodica najčešće ugrožena u oblasti prava socijalne i dječje zaštite. To upravo potvrđuju razlozi zbog kojih im se građani obraćaju.

„Besplatna pravna pomoć se najčešće traži radi ostvarivanja prava na ličnu invalidninu i dodatak za njegu i pomoć. U zadnje vrijeme se OSI i njihove porodice obraćaju i radi pokretanja postupaka za ostvarenje prava na usluge podrške za život u zajednici, konkretno personalnu asistenciju i pomoć u kući. U zadnjih par mjeseci se pojavila potreba i za pokretanjem postupaka za zaštitu od diskriminacije po osnovu invaliditeta“, objašnjavaju u ovoj NVO.

Iako im se OSI i članovi njihovih porodica uglavnom jave iz nekog konkretnog razloga, njihova podrška se ne zasutavlja na tome. O tome svjedoči i skustvo jedne od korisnica koja im se obratila radi ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć za sebe i svog sina, koji takođe ima invaliditet.

„Tokom pružanja besplatne pravne pomoći otvorilo se još pravnih pitanja, te su pokrenuti postupci za ostvarenje prava na ličnu invalidninu, materijalno obezbjeđenje, pomoć u kući i zaštitu od diskriminacije. Redovno je pružana usluga SOS telefona za žene s invaliditetom s iskustvom nasilja i diskriminacije, a u okviru projekta AktiviraO-SI se, koji je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore u okviru programa Javni rad, je pružena usluga pomoći u kući tokom četiri mjeseca“, navode iz NVO I MI Boke.

Njihove riječi potvrđuje i korisnica, zahvalna što su joj, kako ističe, olakšali život i što postoje za OSI:

„I MI Boke mi je pomogla u ostvarivanju mojih prava, pružila mi je zaštitu od diskriminacije koju nadamnom vrši ustanova socijalne i dječje zaštite. Njihova podrška je kao neko ko raširi ruke i zagrli vas kada je najteže. Za mene lično je to najbitnija karakteristika u njihovom radu. Svoja prava sam ostvarila poslije dugih devet godina i dobila sve odgovore koje mi ustanova socijalne i dječje zaštite nije davala. Nadam se da će nadležni prepoznati važnost I MI Boke i pružiti im saradnju. Tako ćemo i mi OSI biti u mnogo boljem položaju, za koji se I MI Boke zalaže“.

Takva i slična iskustva, smatraju u organizaciji I MI Boke, najbolje i govore o njihovom doprinosu poboljšanju statusa osoba s invaliditetom.

I MI Boke je prva nevladina organizacija u Crnoj Gori koja ima potpuno pristupačan veb sajt za osobe s invaliditetom i to je još jedan primjer njihovog angažovanja na koji su veoma ponosni.

„Trudimo se da svojim primjerom pokažemo šta je pristupačnost i inkluzija OSI i da je nije teško postići kada se to želi“, poručuju iz NVO I MI Boke.

Građani/ke ih mogu kontaktirati putem telefona, e-maila i društvenih mreža.

Telefon (Viber, WhatsApp i Signal)

– Opšte informacije: +382 68 022 803

– Podrška I MI Boke: +382 68 022 805 i +382 69 504 974

E-mail:

– Opšti: [email protected]

– Podrška: [email protected]

Društvene mreže:

Facebook

Instagram

Twiter

YouTube

Sve aktuelne informacije o radu I MI Boke građani/ke mogu dobiti i na njihovoj internet stranici, u viber zajednici, kao i u Newsletter-u.

Predstavljanje socijalnih servisa koji su dostupni u Crnoj Gori dio je projekta Programi podrške porodicama u krizi, koje udruženje Roditelji sprovodi uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply