Djeca ostala bez podrške asistenata zbog zabrane zapošljavanja uoči izbora

Foto: Bar Info

Djeca sa posebnim potrebama koja pohađaju Javnu predškolsku ustanovu „Vukosava Ivanović Mašanović“ u Baru ostala su prije nekoliko dana bez podrške nekoliko asistenata, jer zbog primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, nije omogućeno da im se produže ugovori o radu. Sistematizacijom je predviđeno samo pet radnih mjesta za asistente u toj ustanovi, iako rješenje o potrebi za takvim vidom podrške ima trinaestoro djece. Uprkos zahtjevima uprave barske JPU da se, zbog realnih potreba i u interesu djece, sistematizacijom predvide nova radna mjesta, iz Ministarstva prosvjete su ranije ocijenili da za tim nema potrebe, jer je dovoljan angažman pet asistenata.

Pored trinaestoro djece, kojima je rješenjima komisije odobrena pomoć asistenata, ovaj vrtić pohađa još osmoro mališana sa smetnjama u razvoju kojima je neophodna dodatna podrška.

Iz uprave JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ potvrdili su za portal Roditelji.me da su se i prije nekoliko mjeseci obratili Minsitarstvu ovim povodom, ali im nije odobrena sistematizacija novih radnih mjesta za asistente u nastavi. Pokušavajući da ublaže problem, u najboljem interesu djece, angažovali su još tri osobe, čiji dalji rad je ovih dana obustavljen primjenom Zakona i obavezama prema Agenciji za sprječavanje korupcije.     

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, od dana raspisivanja pa sve do održavanja izbora zapošljavanje na određeno vrijeme moguće je samo ukoliko su radna mjesta sistematizovana.

„U državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu se izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta“, navodi se u Zakonu.

Na osnovu toga, bez naknadne sistematizacije ovih radnih mjesta, angažovanje asistenata u Baru biće nemoguće sve do kraja oktobra, za kada su i zakazani lokalni izbori.

Iz uprave JPU ističu da su se još početkom godine obratila Ministarstvu, tražeći da se izmjenama pravilnika o sistematizaciji predvidi zapošljavanje 14 asistenata, što smatraju realnim potrebama. U martu su dobili odgovor da u Ministarstvu smatraju da ova predškolska ustanova nema potrebu za više od pet asistenata koje trenutno imaju. Iz tog razloga, na osnovu ugovora na određeno vrijeme od 30 dana, dodatno su angažovali još tri osobe.

U odgovoru Agencije za sprječavanje korupcije, koja kontroliše sprovođenje odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata, saopšteno im je da to više nije moguće.

„Obavještavamo vas da asistentima nije mogao biti produžen ugovor zbog tumačenja Agencije za sprečavanje korupcije, po kojem je izborna kampanja u toku, iako su odloženi lokalni izbori u vašem gradu. Po Zakonu, u tim uslovima nije moguće zaposlenje mimo onog koje se tretira kao hitno i neophodno za nesmetano funkcionisanje ustanove. Nadalje, procjena je načelnice Direkcije za inkluziju Tamare Milić da u JPU Vukosava Ivanović Mašanović ima dovoljan broj asistenata u nastavi u skladu sa zakonom koji reguliše tu oblast“, navodi se u odgovoru Agencije za sprečavanje korupcije, koji prenosi portal Dan.

Iz uprave JPU su kazali za naš portal da će se opet obratiti Ministarstvu, uz molbu da se razmotri zahtjev za sistematizaciju i odobre nova radna mjesta za asistente.

Zbog problema sa kojim su se suočili u ovoj ustanovi, reagovali su ovih dana i roditelji i staratelji djece sa posebnim potrebama koja pohađaju JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ u Baru. Smatraju da je nedopustivo dozvoliti da djeca ispaštaju zbog ovakvih procedura. Apeluju na resorno Ministarstvo, Agenciju za sprječavanje korupcije i Vladu da učine sve da se riješi problem. U znak protesta, oni su se juče okupili ispred vrtića, a djeca su nosila majice sa natpisom I ja volim nekog sa autizmom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply