Negativni prirodni priraštaj i dalje visok u prvom kvartalu

Prvi put nakon sedam mjeseci u Crnoj Gori je tokom marta zabilježen pozitivan prirodni priraštaj na mjesečnom nivou, no i pored ove, na prvi pogled dobre vijesti, prirodni priraštaj na nivou prvog kvartala je izuzetno visok i iznosi minus 619, pokazuju posljednji preliminarni podaci Monstata.

Pozitivan prirodni priraštaj na mjesečnom nivou posljednji put je zabilježen u julu prošle godine kada je rođeno šest osoba više nego što je preminulo, dok je u martu ove godine ta razlika iznosila osam u korist novorođenih.

Crna Gora je prvi put od Drugog svjetskog rata negativan prirodni priraštaj zabilježila 2020. godine. Tada je iznosio minus 196 i bio je, pokazuju podaci, rezultat povećanog broja smrti u populaciji usljed pandemije korona virusa. Te godine Crna Gora je prvi put premašila brojku od sedam hiljada preminulih, tačnije 7.293. Broj prijavljenih smrti usljed infekcije korona virusom gotovo se u broj poklapao sa prekomjernim brojem smrti u odnosu na prosjek od oko 6,5 hiljada smrti na godišnjem nivou u godinama pred pandemiju.

Tokom 2021. situacija se drastično pogoršala, pa je te godine, u odnosu na prethodnu, zabilježen više nego desetostruko gori bilans, što je rezultiralo i rekordnim negativnim priraštajem od minus 2.119.

Iako je prethodnih godina bilježen blagi pad broja novorođene djece, pa je na primjer tokom prošle godine novorođenih za 64 bilo manje u odnosu na 2020. godinu, uzrok katastrofalnih demografskih podataka su rekordni crni brojevi preminulih. Tako je Crna Gora prošle godine zabilježila 9.152 umrlih. Slično je i u prva tri mjeseca ove godine, kada smo zabilježili 2.263 umrlih, a 1.644 novorođenih.

Međutim, za razliku od prve pandemijske godine broj prijavljenih smrti od direktnih posljedica pandemije se nije poklapao sa ogromnim skokom preminulih u populaciji.

Kada se analiziraju podaci od početka pandemije do danas, ukupno je mimo prosjeka iz predpandemijskih godina, preminulo oko 4.400 ljudi, dok je prijavljenih smrti od kovida zabilježeno oko 2.700, što nas dovodi do broja od oko 1.700 ljudi koji su preminuli, a za koje niko u sistemu, kao ni građani, ne zna zbog čega.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply