Ministarstvo prosvjete: Pokušavamo da nađemo najbolje rješenje za OŠ Oktoih

Ministarstvo prosvjete je upoznato sa problemom prebukiranosti, sa kojim se ovih dana suočavaju roditelji i uprava podgoričke OŠ Oktoih, pomno prati situaciju i pokušava da nađe rješenje koje će biti u isključivom interesu učenika. To je saopšteno danas iz resora prosvjete, nakon što je Savjet roditelja te škole juče organizovao protest zbog najava da će od septembra djeca nastavu pohađati u tri smjene, do 20 časova.

Roditelji su pokrenuli peticiju kojom traže da Ministarstvo odobri zahtjev uprave da škola dogradi šest učionica, čime bi se bar donekle riješio problem prebukiranosti i omogućio rad u dvije smjene. Najavili su da će novi protest organizovati narednog utorka ispred Ministarstva prosvjete.

„Za predstojeću školsku godinu upisano je 170 učenika, dok njih 50 čeka proces testiranja. Do sada je bilo moguće organizovati neometan proces nastave, jer su zbog epidemije koronavirusa, časovi bili skraćeni na 30 minuta, pa se i nastava u trećoj smjeni izvodila u vrijeme prilagođeno dnevnim aktivnostima djece. Svjesni smo zabrinutosti roditelja, jer vraćanje časova na trajanje od 45 minuta iziskuje održavanje nastave u trećoj smjeni do 20 časova“, naveli su iz Ministarstva.

Ističu da je njihova obaveza da svim budućim prvacima pruže mogućnost upisa i neometane kontinuirane nastave.

„Ministarstvo sa svojim resorima pomno prati situaciju i pokušavamo da nađemo rješenje koje će biti u isključivom interesu učenika. Proces rješavanja ovog problema je prioritet u radu Ministarstva“; istakli su iz Ministarstva, uz ocjenu da je, u skladu sa tim, potrebno da svi budu uključeni u prevazilaženje novonastale situacije – od roditelja, uprave škole do stručnih službi Ministarstva, kako bi, vođeni istim ciljem, našli najoptimalnije rješenje.

OŠ Oktoih trenutno pohađa 1.780 učenika, a objekat je predviđen za 800 djece. Zbog prebukiranosti, ove godine su planirali upis za 170 đaka, odnosno pet odjeljenja, što je za oko 80 mjesta manje nego tekuće školske godine. Zbog toga, roditelji nijesu uspjeli da prijave za upis oko 30 djece, već su i dalje na listi čekanja, uprkos činjenici da su adrese njihovog stanovanja u neposrednoj blizini škole.

Iz uprave OŠ Oktoih ranije su najavili da će, nakon testiranja prijavljene djece i provjere njihove teritorijalne pripadnosti, imati jasniju sliku, a vjerovatno i dodatna mjesta za prijem đaka prvaka.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply