Prosvjetna zajednica: Ne osjećamo se bezbjedno u školama i vrtićima

Uz ocjenu da se ne osjećaju bezbjedno u školama i vrtićima, predstavnici NVO Prosvjetna zajednica pozivaju nadležne, prije svega ministarstva unutrašnjih poslova i prosvjete, da djeci i zaposlenima u obrazovanju u što kraćem roku stvore adekvatne uslove za rad.

Nakon što je 178 obrazovnih ustanova u Crnoj Gori juče dobilo anonimne prijetnje o podmetnutim bombama i nastava obustavljena u svim školama i vrtićima, iz NVO Prosvjetna zajednica se pitaju zašto su učenici vraćeni juče kućama ako je već procijenjeno da su bezbjedni.

Podsjetili su na prethodne dojave o bombama 1. aprila i istakli da su očekivali da će nadležni za sve ovo vrijeme ući u trag pošiljaocu prijetnji i raditi na većoj bezbjednosti djece i nastavnika u vrtićima i školama.

„Prijeteća poruka je opet stigla u više škola i vrtića, pa su i ovaj put iz Ministarstva prosvjete poslali naredbu svim ustanovama da učenike vrate kućama. Mi nastavnici znamo u kakvoj smo se neprijatnoj situaciji ponovo našli. Kako četvorogodišnjem djetetu objasniti zašto se prekida igra, zašto roditelj žurno dolazi po njega, zašto njegovo obdanište nije bezbjedno za njega? Kako objasniti tinejdžeru zašto je prekinut čas u sred izrade zadatka, kako ga sačuvati od stresa, kako ohrabriti da sjutra dođe u školu i bezbrižno sa pažnjom prati nastavu“, saopštili su iz Prosvjetne zajednice.

Pitaju se zar nije dovoljno što su učenici izloženi različitim udarima kao što je izolacija i online nastava tokom pandemije, vršnjačko nasilje, laka dostupnost narkotika…

„Ne možemo a da se ne zapitamo, kako je moguće da u naše škole može da uđe ko hoće i kada hoće, bez provjere o mogućem posjedovanju naoružanja ili eksplozivnih naprava?  Ako iz MPNKS tvrde da su škole bezbjedne, zašto su učenike vratili svojim kućama? Šta su do sada centri bezbjednosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova i MPNKS preduzeli po ovom pitanju i koliko je siguran povratak u škole? Kada se nekom političaru uputi prijetnja preko telefona ili društvenih mreža, obavezno mu se pošalje obezbjeđenje. Zar su naša djeca, naša budućnost, manje važna, pa se ništa ne preduzima da bi im se sačuvala bezbjednost? Je li ovo dokaz da zaista jesmo ispolitizovano društvo u kojem je važnija bezbjednost političara od života desetine hiljada djece i nastavnika“, pitaju se iz Prosvjetne zajednice.

Napominju da se, na osnovu jučerašnjeg saopštenja Uprave policije u kojem se konstatuje da su škole bezbjedne, može zaključiti da opet nijesu identifikovane osobe koje su poslale prijeteće mejlove.

“Stoha javno saopštavamo da se i dalje ne osjećamo bezbjedno u školama i vrtićima te pozivamo sve odgovorne, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvjete, da djeci i nama svima
zaposlenima u obrazovanju u što kraćem roku stvore bezbjedne uslove za rad”, saopšteno je iz Prosvjetne zajednice.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply