Škole na Zabjelu prebukirane, budući prvaci na listi čekanja

Roditelji oko trideset budućih đaka prvaka iz podgoričkog naselja Zabjelo od početka prošle sedmice ne znaju da li će njihova djeca biti upisana u OŠ Oktoih. Zbog prebukiranosti, škola je ove godine mogla obezbijediti upis za 170 đaka, odnosno pet odjeljenja, što je za oko 80 mjesta manje nego tekuće školske godine.

Bez obzira što neki od budućih osnovaca, koji nijesu upisani, žive nadomak škole, njihovi roditelji strahuju da li će se naći neko rješenje ili će morati da svoju djecu vode u neku drugu obrazovnu ustanovu. Iz uprave OŠ Oktoih očekuju da će, nakon testiranja prijavljene djece i provjere njihove teritorijalne pripadnosti, imati jasniju sliku, a vjerovatno i dodatna mjesta za prijem đaka.  

Ko ima prednost?

Roditelji, koji su se obratili portalu Roditelji.me, ocjenjuju da nije u redu da mjesta u školi dobiju djeca koja žive daleko od škole, samo iz razloga što su ispunili elektronsku prijavu prvih dana upisa.

„Nijesam imala informaciju da je broj mjesta ograničen, niti da je važno da se prijavimo što ranije da bismo osigurali upis za dijete. Mnogi roditelji, kojima žive bliže područnom odjeljenju u Dajbabama, ipak biraju matičnu školu da bi izbjegli premještaj u starijim razredima. Ima i onih koji biraju škole koje su blizu firmi u kojima rade ili djedova i baba kod kojih djeca borave nakon časova. Da bi ostvarili to, odlučuju se i za privremenu promjenu adrese, odnosno mjesta prebivališta, a niko od nas to ne može dokazati”, govori jedna od majki.

Ona je prošle sedmice, nakon što nije uspjela da elektronskim putem prijavi dijete, otišla u OŠ Oktoih i saznala za problem.

“Kao rezultat svega toga imamo situaciju da ćemo mi, koji živimo na 150 metara od škole, možda biti prinuđeni da dijete vodimo na drugi kraj grada, što je nedopustivo“, upozorava ova majka.

Prijava djeteta, bilo elektronskim putem, bilo dolaskom u školu, ne znači i okončan upis. Taj proces se, kako objašnjavaju u upravi OŠ Oktoih, završava tek nakon razgovora u psihološko-pedagoškoj službi. Osim što polazak u školu zavisi od procjene stručnih radnika škole, tek po dolasku u školu biće, kako tvrde, provjeravana i teritorijalna pripadnost školi za koju je dijete prijavljeno, jer to nije predviđeno elektronskim putem.

Rad u tri smjene do 20 časova

Prema riječima Aleksandre Prelević, zamjenice direktorice OŠ Oktoih, uoči upisa morali su ograničiti broj prvaka na 170, odnosno na pet odjeljenja u matičnoj i jedno područno odjeljenje u Dajbabama. I u tim uslovima, od naredne školske godine biće i dalje prinuđeni da rade u tri smjene, jer školi trenutno nedostaje minimum šest učionica.   

„Ukoliko ne bude prostornih proširenja, od septembra ćemo i dalje raditi u tri smjene, a kada časovi budu trajali regularno po 45 minuta đaci će posljednji čas završavati u 20 sati uveče“, ističe Prelević.   

Dodaje da im je žao zbog situacije u kojoj su se i djeca i roditelji našli ove godine i da razumiju njihovu brigu. Iz tog razloga, apeluju na roditelje da upišu djecu u najbližu školu, kojoj pripadaju po mjestu stanovanja, jer bi to jedino bilo korektno prema onima koji žive u blizini škole, a nijesu uspjeli da se prijave.

„Roditeljima koji ne žive u blizini matične škole, već bliže područnom odjeljenju u Dajbabama, sugerisaćemo da dijete upišu tamo. Čim se uprazni neko mjesto kontaktiraćemo roditelje djece, koji nijesu uspjeli da se prijave. Takođe, kao i prethodnih godina, očekujemo da će na osnovu mišljenja psihološko-pedagoške službe, za izvjestan broj djece biti odložen početak školovanja za narednu godinu. I na taj način, možemo očekivati određen broj mjesta za prijave“, kazala je Prelević.

Ističe da su uslovi u područnom odjeljenju u Dajbabama veoma dobri, kako prostorni, tako i kadrovski. Odjeljenja više nijesu mješovita kao što je to bilo nekada, a kompletna školska zgrada je renovirana i pruža odlične uslove za djecu.

Bez obzira na sve to, matična škola je već godinama izbor za većinu roditelja sa područja Dajbaba, ali i dodatni razlog za prebukiranost škole na Zabjelu.

Očekuju odobrenje Ministarstva

Trenutno ovoj ustanovi nedostaje šest učionica, a zahtjev za odobrenje da se taj prostor dogradi uputili su Ministarstvu još na početku školske godine. Iako ni nakon više obraćanja nijesu dobili odgovor, očekuju da će, uz njihovu saglasnost, do septembra uspjeti da dobiju nove učionice i time bar donekle ublaže problem.

Prethodnih godina su sve raspoložive prostorije pretvorili u učionice. Izgubili su i učionicu koju su imali predodređenu za produženi boravak, a dio časova organizuju i u prostoru biblioteke, koja je bila renovirana i opremljena.

“Takođe, izbornu nastavu organizujemo i u nekim manjim pomoćnim učionicama, koje su nam iako nijesu baš uslovne, poslužile. Ako upišemo pet odjeljenja, a ne dobijemo dodatni prostor, i dalje ćemo raditi u tri smjene, a posljednji čas u trećoj smjeni će nam se završavati u 20 časova“, kazala je Prelević, dodajući da se nadaju odobrenju Ministarstva, ali i da će svoj doprinos u rješavanju ovog problema dati i Mjesna zajednica Zabjelo i Glavni grad.

Višegodišnji problem

Prošle godine u OŠ Oktoih upisano je 256 prvaka – devet odjeljenja u matičnoj školi i jedno u područnoj jedinici u Dajbabama. 

Ukupan broj đaka za ovu školsku godinu je 1.781, a već generacijama unazad upisivano je po sedam, osam ili devet odjeljenja.   

„U prethodnih pet godina broj upisanih učenika prvog razreda bio je oko 200, dvadesetak učenika više – manje, u zavisnosti od godine. Škola je prvobitno projektovana da primi do 800 učenika, međutim 2006. godine rekonstrukcijom su kapaciteti prošireni“, saopšteno je ranije iz OŠ Oktoih.

U OŠ „Vuk Karadžić“, koja se nalazi takođe na Zabjelu, planirali su ove godine da upišu 120 učenika. Takođe kubure sa prostorom, ali se nadaju da će u dogovoru sa Ministarstvom dio školskog objekta biti dograđen.

U septembru prošle godinu primili su 121 prvaka u pet odjeljenja, a školu pohađa trenutno 1.000 učenika, koliki su i njeni kapaciteti.   

Nova škola ove godine?

Problem prebukiranosti osnovnih škola na Zabjelu svake godine je sve izraženiji, na što je uticalo širenje ovog naselja, odnosno izgradnja više stambenih blokova u minulom periodu.

Iako je početak gradnje novog školskog objekta najavljen još 2019. godine, do toga još nije došlo.

Prema tada predstavljenom planu, do 2023. godine trebalo je da bude završena izgradnja nove gimnazije i tri osnovne škole – na Zabjelu, u Siti kvartu i Karabuškom Polju. Te investicije najavljene su kao dio aranžmana sa Evropskom investicionom bankom, vrijednog 40 miliona eura, od čega je 18 miliona trebalo da bude obezbijeđeno iz kreditnih sredstava, a ostatak iz državnog budžeta.

Prema prošlogodišnjim informacijama iz Ministarstva prosvjete, novac koji je ranije predviđen za školu na Zabjelu preusmjeren je za izgradnju novog školskog objekta OŠ „Vladimir Nazor“ u Maslinama.

Izgradnja novog školskog objekta na Zabjelu planirana je na urbanističkoj parceli, površine oko 11 hiljada kvadratnih metara, u zahvatu DUP-a Zabjelo B.

Kako su iz Ministarstva početkom godine kazali za Dan, riječ je o zemljištu koje je u privatnom vlasništvu, pa su u toku procedure oko rješevanja imovinsko-pravnih odnosa.

Iz resora prosvjete su tada naveli da je novac za izgradnju nove škole na Zabjelu, površine 4.300 kvadrata, obezbijeđen kapitalnim budžetom za ovu godinu.

„Uzimajući u obzir da je Zabjelo dio grada koji rapidno raste i preopterećenost kapaciteta postojeće dvije škole, novi školski objekat je u prioritetima Ministasrtva“, izjavili su za Dan iz Ministarstva.

Kapitalnim budžetom za 2022. godinu, predviđena je izgradnja 16 vrtića i osam škola, a među njima je i škola na Zabjelu. Iznos koji bi trebalo da bude opredijeljen za nju, kako je navedeno u budžeta, je 42.852 eura.  

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply