Besplatne radionice programiranja Code with Giants pohađalo 100 djece

Besplatne online radionice Škole programiranja Coding Giants, tokom aprila, pohađalo je oko 100 djece i mladih uzrasta od 7 do 19 godina.

Koordinatorka Škole Arijana Vučinić Nikolić ističe da je raduje činjenica da su djeca i mladi u Crnoj Gori zainteresovani za programiranje.

„Besplatnim radionicama, koje smo nazvali Code with Giants, željeli smo da omogućimo djeci i mladima da nauče prve korake programiranja koji će im pomoći da procijene da li ih ova oblast, koja je sve popularnija u svijetu, interesuje. Programiranje ne donosi samo finansijske benefite i veću konkurentnost na tržištu rada. Posebno je zanimljivo da su brojna istraživanja pokazala pozitivan uticaj programiranja na ljudski mozak, tačnije da postoji velika povezanost između učenja programiranja i razvoja kognitivnih vještina. Programiranje-kodiranje pomaže u razvoju logičnog i analitičkog razmišljanja, ali i semantičkog i operativnog pamćenja“, istakla je Nikolić Vučinić.

Jedan od polaznika besplatnih radionica bio je i sedamnaestogodišnji Ognjen Popović iz Podgorice, koji ističe da je radionica ispunila njegova očekivanja.

„Besplatna radionica mi se mnogo svidjela, način kako se izvodila, šta smo postigli i naučili. Sve je ispunilo moja očekivanja. Radionice, kao ove, su dobra prilika za mlade da nauče nešto novo što će im biti korisno u praksi kad počnu da rade. Posebno mi se dopalo što radionice polaznicima otvaraju šira vrata novih grana IT-a sa kojima možda ranije nijesu bili upoznati ili za koje nijesu bili zainteresovani“, kazao je Popović i dodao da je programiranje u današnjem vremenu zastupljeno u svim djelatnostima i da je jako važno za razvoj svijeta.  Programi koje Škole programiranja Coding Giants organizuje su, prema njegovoj ocjeni, dobra prilika za mlade i zato ih preporučuje vršnjacima.

Za Itanu Vučinić iz Podgorice programiranje i IT sektor su bili neinteresantni sve do pohađanja online radionice C# zbog koje je promijenila mišljenje.

„Programiranje nijesam doživljavala kao interesantnu oblast sve dok nijesam završila besplatnu radionicu Škole programiranja Coding Giants. Zahvalna sam roditeljima što su me upisali na radionicu i pružili mi priliku da steknem neke nova znanja, ali i vidim drugu stranu programiranja. Zbog ovoga sam ozbiljno počela da razmišljam o programiranju kao budućem pozivu. Zato ću nastaviti sa petonedjeljnim programom koji organizuje Coding Giants, jer znam da će mi, između ostalog, pomoći u razvoju kreativnog i logičkog razmišljanja. Svim mojim vršnjacima preporučila bih programe koje organizuje Škola, jer sam sigurna da će nam olakšati pristup učenju, ali i rješavanju određenih problema“, kazala je Itana.

Međunarodna škola programiranja Coding Giants otvorena je u Crnoj Gori na osnovu franšize dobijene od Coding Giants iz Poljske. Tačnije, Školu su osnovala četiri studenta Fakulteta elektrotehnike i informacionih tehnologija Univerziteta u Varšavi, Poljska, 2015. godine, koji su željeli da svoju strast za programiranjem i informacionim tehnologijama podijele i prenesu na mlađe generacije. Pored toga, Škola je podržana od Microsoft-a, a 33 kursa sa više od 300 lekcija pažljivo su pripremljeni od strane specijalizovanih programera i prilagođeni uzrastu polaznika. Sve informacije o Školi i programima mogu se naći na linku https://codinggiants.me/.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply