Roditelji đaka OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” se žalili zbog prepisivanja u drugim školama

Grupa roditelja, čija djeca pohađaju budvansku OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“, obratila se Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ispitnom centru Crne Gore, ukazujući na nepravilnosti tokom eksterne provjere znanja za đake devetog razreda u toj opštini.

Tvrde da su njihova djeca dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na vršnjake iz drugih škola, gdje nijesu poštovana pravila tokom testiranja.

„Obraćamo vam se ukazujući na potencijalnu nepravdu u odnosu na đake koji će biti izloženi surovoj proceduri i protokolu za upis u srednje skole, a samo su postupali po školskom statutu, dobrim običajima i imperativnim normama tokom testiranja“, navode roditelji.

Roditelji tvrde da je OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” poštovala sva pravila koja je dobila od nadležnih.

„Nijedno dijete nije prepisalo apsolutno ništa tokom testiranja, sa čim se i mi kao roditelji slažemo da je ispravno. Druga osnovna skola i OŠ Mirko Srzentic su dozvolili apsolutno prepisivanje tokom testiranja. Čak im ni to nije bilo dovoljno nego su nastavnici i direktori škola pomagali djeci tokom testiranja. Dolazi do velike diskriminacije učenika OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” jer se učenici iz sve tri škole upisuju u istu srednju školu u Budvi, gdje je apsolutno ograničen broj đaka“, navode roditelji đaka OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“.

Od nadležnih očekuju, kako su naveli, da se moralno obavežu da ako ne mogu ili ne žele da ponove testiranje u navedenim školama, nađu način da omoguće djeci ustavnopravno načelo jednakosti i time isprave nepravilnosti.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply