Nastava se odvija nesmetano, ekipe policije obilaze škole

Nakon uznemirujućih dojava o bombama u više crnogorskih škola, koje su u petak zabrinule mnoge građane, nastava u obrazovnim institucijama se danas odvija normalno.

Kako su za CDM podsjetili iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Uprava policije je procijenila da postoje svi preduslovi za nesmetano odvijanje nastavnog procesa u školama.

„MPNKS prati preporuke UP i nastava u školama se danas odvija normalno“, saopštili su iz Ministarstva.

Pojedini građani su na društvenim mrežama pozivali na bojkot nastave.

„Ne na đecu bombama! Bojkot svih škola počev od ponedjeljka 4. aprila do daljega. Od ponedjeljka đeca kućama, a roditelji ispred MUP-a u svim gradovima, BOJKOT”, navodi se u objavi na društvenim mrežama.

Direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Podgorici Budimir Vukićević, koja je u petak bila evakuisana zbog dojave o bombi, kaže za CdM da se u toj obrazovnoj ustanovi nastava danas odvija redovno.

„Redovni tok nastave se odvija. Sve što je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta preporučilo, mi smo i uradili. Sve je pod kontrolom. Pripadnici Uprave policije povremeno obilaze školu, što je i njihova nadležnost. Škola je paviljonskog tipa, imamo tehničko osoblje koje radi u prvoj i drugoj smjeni, tako da niko ne može da uđe osim djece i zaposlenih. To je inače dugogodišnje pravilo koje se sprovodi u svakoj obrazovnoj ustanovi, pa i kod nas”, kazao je Vukićević.

I Osnovna škola „Oktoih“ se rukovodi uputstvima Uprave policije koja uvjerava da nema razloga za paniku i obustavu nastave.

„Ekipe Uprave policije redovno obilaze školu, a naše osoblje kontroliše dvorište, ulaz u školu i unutrašnje prostorije”, navodi se u poruci koju je Uprava škole uputila roditeljima, budući da ih pojedini pitaju o trenutnoj situaciji vezanoj za prijeteće mejlove upućene školama.

Nakon što su u petak na mail adrese Glavnog grada Podgorica, Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova stigle poruke prijeteće sadržine da će sve škole u Crnoj Gori biti dignute u vazduh, iz Uprave policije su saopštili da je utvrđeno da su mailovi poslati sa domena čiji se serveri nalaze u inostranstvu, te da rade na identifikaciji osoba koje su ih uputile.

U toku su, kažu, aktivnosti nadležnih organa, a što uključuje i intenzivne policijsko-tužilačke aktivnosti u zemlji, kao i one kroz mehanizam međunarodne saradnje.

“Cilj svih tih aktivnosti je utvđivanje okolnosti i motiva dojava o postavljenim eksplozivnim napravama proteklih dana, između ostalog, i sa aspekta lažnog prijavljivanja. Dodatno, policija na odgovarajući način postupa i u odnosu na provjere i prijave koje se odnose ili koje su u vezi sa medijski eksponiranim licima tim povodom”, saopštili su ranije iz policije.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply