Uprava policije: Postoje svi preduslovi za nesmetano odvijanje nastave u školama

Sa aspekta procjena koje smo do sada sproveli postoje svi preduslovi za nesmetano odvijanje nastavnog procesa u školama, saopšteno je danas iz Uprave policije.

U toku su, kako su naveli, aktivnosti nadležnih organa, koje obuhvataju i intenzivne policijsko-tužilačke aktivnosti u zemlji, kao i one kroz mehanizam međunarodne saradnje.

“Cilj svih tih aktivnosti je utvđivanje okolnosti i motiva dojava o postavljenim eksplozivnim napravama proteklih dana, između ostalog, i sa aspekta lažnog prijavljivanja“, naglasili su iz Uprave policije.

Ističući da svoj posao obavljaju profesionalno i savjesno, iz policije su naveli da dizanje panike samo usložnjava napore koje ulažu, a može biti od pomoći isključivo onima koji stoje iza serije lažnih dojava od prije neki dan.

Na odgovarajući način, kako dodaju, postupaju i u odnosu na provjere i prijave koje se odnose ili koje su u vezi sa medijski eksponiranim osobama tim povodom.

„Koristimo ovu priliku da podvučemo i značaj saradnje sa policijom u interesu opšte bezbjednosti, ali i radi smanjenja napetosti u društvu i širenja dezinformisanja“, saopštili su iz Uprave policije.

Kako su dodali, apeluju na obraćanje policiji radi objektivnog i tačnog informisanja, posebno u dijelu onih navoda čije objavljivanje ne doprinosi jedinstvu društva kada je javna bezbjednost u pitanju.

Udruženje Roditelji zatražilo je ranije danas od Vlade i svih ostalih državnih resora zaduženih za bezbjednost da se hitno obrate roditeljima u Crnoj Gori i kažu im da li je zagarantovana bezbjednost njihovoj djeci u školama i vrtićima od ponedjeljka.

„Tražimo da predstavnici nadležnih institucija nedvosmisleno i jasno stanu pred roditelje i građane i uvjere ih, ako je tako, da će svako dijete biti bezbjedno i da sjutra mogu da ih pošalju u vrtiće i škole bez straha da će ih neko evakuisati ili im reći da ne dolaze u obrazovnu ustanovu jer postoji mogućnost da je u njoj postavljena bomba“, navodi se u saopštenju udruženja Roditelji.

Nakon što su djeca u Podgorici i Bijelom Polju prije dva dana evakuisana zbog dojave o bombi, a dio njih nije ni išao u školu iz predostrožnosti, roditelji su od petka čekali obraćanje nadležnih, a dio uznemiranih roditelja razmišljao je i o bojkotu nastave sve dok se ne zadovolje bezbjednosni uslovi i neko im ih bude garantovao.

„Šture poruke javnosti u kojima se govori o tome da ovakve situacije nijesu nepoznanica ni razvijenim zemljama, osim što nijesu uvjerljive jer se za njih nije čulo, nijesu ni za utjehu nikome u Crnoj Gori, a najmanje zabrinutim roditeljima koji su u strahu za bezbjednost svoje djece. Zato se ostavimo priče koja nije konkretna u vezi sa ovom temom ali i dnevnopolitičkih prepucavanja, barem sada kada se neko usudio da prijeti da će dići u vazduh škole u Crnoj Gori“, poručili su iz udruženja Roditelji, uz apel nadležnima da ulože maksimalne napore da se istraži ko su oni koji prijete našoj djeci, a zatim da budu strogo sankcionisani, bez obzira da li su istinite ili lažne dojave u pitanju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply