Portal eZdravlje za većinu roditelje najbolja eUsluga

Većina roditelja u Crnoj Gori, koji su učestovali u anketi udruženja Roditelji, smatraju da portal eZdravlje najbolja elektronska usluga koja im je trenutno na raspolaganju. Od ukupno 1324 roditelja koja su glasala za najbolju eUslugu, skoro 60 odsto je portal eZdravlje prepoznalo kao najkvalitetniju.

Među ponuđenim su bili i elektronski dnevnik (15,4 odsto), elektronski upis u vrtiće (13,5 odsto glasova) i elektronski upis u škole (11,5 odsto). Glasanje je sprovedeno u toku marta, a dio je projekta Roditelji na dnevnom redu, koji udruženje sprovodi kroz ICEDA inicijativu – Povećanje građanskog angažmana na polju digitalne agende.  

U toku projekta udruženje Roditelji je, osim zadovoljstva kvalitetom postojećih eUsluga, roditelje prethodnih mjeseci pitalo i koje bi nove usluge željeli da imaju na raposlaganju u oblasti zdravlja, obrazovanja i socijalne i dječije zaštite. Krajem 2021. i početkom 2022. godine, udruženje Roditelji je sprovelo tri ankete, koje su se odnosile na zdravstvo, obrazovanje i oblast socijalne i dječije zaštite. U anketama je učestvovalo prosječno po 360 roditelja.
     

Nove elektronske usluge u oblasti zdravstva, poput zakazivanja sistematskih pregleda i digitalnog izdavanja doznaka i potvrda, neki su od predloga roditelja koji su učestvovali u anketama. Roditelji su ukazali na dosadašnja iskustva i najčešće probleme na koje nailaze prilikom pristupa portalu eZdravlje, a iznijeli su utiske i o eUslugama u obrazovanju. Za nadležne koji rade na uvođenju i unapređenju digitalnih servisa imali su i nekoliko predloga – na koje segmente bi ubuduće trebalo obratiti pažnju.

Najveći broj njih smatra da u narednom periodu treba omogućiti automatizovano izdavanje uputa za kontrolne preglede djece u bolnicama, a kao veoma važno istakli su i izdavanje i elektronsko preuzimanje doznaka za trudničko/porodiljsko bolovanje.  Neki od predloga odnosili su se i na mogućnost eUsluge naručivanja terapije, kao i uputa na osnovu izvještaja ljekara specijalista. Većina roditelja – 64,4 odsto, koji su učestvovali u anketi  o eUslugama u obrazovanju, smatra da treba unaprijediti mogućnosti komunikacije sa nastavnicima. Neki od njih misle da kroz MEIS sistem treba da budu dostupna svjedočanstva u elektronskoj formi koja bi bila automatski preuzimana prilikom upisa u srednje škole, kao i da se u eUslugama predvidi i prijava za đačke stipendije, kao i elektronsko potpisivanje ugovora za boravak djece u predškolskim ustanovama.

Jedan od predloga, koji bi im bio veoma značajan, je i servis koji bi omogućio elektronsko izdavanje i preuzimanje potvrda za upis u vrtiće.

Udruženje Roditelji je tim povodom organizovalo sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja Podgorica i predškolskih ustanova iz Podgorice.

„Na sastancima je dogovoreno da se postojeći model mijenja i da je jedna od opcija da za djecu, koja su redovno radila obavezne sistematske preglede, ta potvrda bude dovoljna za upis u novi školsku godinu, dok bi ostali, kao i sada pribavaljali potvrde. Osim toga, radiće se na tome da ove potvrde budu dostupne u okviru sistema eZdravlje odnosno u elektronskom obliku”, kazala je Kristina Mihailović, iz udruženja Roditelji.

U toku projekta Roditelji na dnevnom redu je urađeno i nekoliko podkasta Roditeljski leksikon posvećenih eUslugama u obrazovanju, a koji su dostupni na YouToube kanalu Roditelji.me

Udruženje Roditelji se pridružilo Nacionalnoj mreži za digitalnu agendu u Crnoj Gori, koja je formirana u okviru projekta ICEDA. Cilj ICEDA projekta je povećanje upotrebe eUsluga i omogućavanje svim građanima regiona da iskoriste benefite digitalne transformacije. Zato se kroz ICEDA projekat promovišu Digitalna agenda EU i daje doprinos u rješavanju pitanja koji onemogućavaju široku upotrebu e-usluga uz uvođenje novih i kvalitetnih usluga na svim nivoima.

Projekat „Povećanje učešća građana na polju Digitalne agende – ICEDA“ sprovode Fondacija Metamorfosis (Severna Makedonija), Open data Kosovo (Kosovo), Partneri za demokratske promjene (Srbija), Akademija za eUpravu (Estonija), NVO 35mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft! (Albanija).

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply