Svaki oblik nasilja u porodici da se tretira kao krivično djelo

Potrebno je hitno usaglašavanje crnogorskog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, prema kojima se svaki oblik nasilja u porodici tretira kao krivično djelo, istakla je vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović na današnjem sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom.

Sastanak u VDT-u organizovan je sa ciljem unapređenja međusobne saradnje. Predstavnici nevladinih organizacija imali su priliku da državnim tužiocima ukažu na konkretne probleme koji se javljaju u praksi kada je riječ o predmetima nasilja u porodici. Državni tužioci istovremeno su imali priliku da objasne zbog čega u određenim situacijama reakcija državnog tužilaštva izostaje.

„Moram da napomenem da je Državno tužilaštvo organ gonjenja učinilaca krivičnih djela, što nažalost u konkretnim slučajevima porodičnog nasilja znači da Državno tužilaštvo ne može preventivno da djeluje“, istakla je Jovanović.

Ona je takođe napomenula da to ne znači da državna tužilaštva ne treba da postupaju sa povećanim senzibilitetom u slučajevima porodičnog nasilja na šta je, prilikom nedavnog sastanka, skrenula posebnu pažnju svim rukovodiocima državnih tužilaštava.

Ona je istovremeno podsjetila i na ranije stavove državnotužilačke organizacije da je nužno hitno usaglašavanje zakonodavstva sa međunarodnim standardima, kako bi svaki oblik nasilja u porodici bio tretiran kao krivično djelo.

„Državno tužilaštvo istaklo je neophodnost preduzimanja takvih konkretnih koraka i ja se nadam da ćemo imati podršku nevladinog sektora u što skorijoj realizaciji tog cilja, kako bismo udruženo došli do najboljeg zakonodavnog okvira koji će obezbijediti da žrtve porodičnog nasilja istinski imaju institucionalnu podršku i zaštitu“ , poručila je Jovanović.

Predstavnici nevladinih organizacija saglasili su se da organizacija sastanka predstavlja ohrabrenje i da će doprinijeti unapređenju buduće saradnje.

Pored v.d. VDT-a u ime Državnog tužilaštva sastanku su prisustvovali – rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica, rukovodilac ODT Bar Radovan Đurišić, zamjenik rukovodioca ODT Podgorica Armin Selmanović, državna tužiteljka ODT Podgorica Jelena Protić, koja je i članica Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama kao i Maja Raspopović, državna sekretarka u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici devet nevladinih organizacija – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Sigurna ženska kuća, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Centar za ženska prava, Centar za romske inicijative, udruženje Roditelji, Crnogorski ženski lobi, NVO Sistem i  Ikre.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply