Vodič za elektronske usluge za roditelje

Roditeljima u Crnoj Gori na raspolaganju je nekoliko elektronskih usluga, koje se većim dijelom odnose se na ostvarivanje prava iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

Posljednjih godina, u prilici su da dio procedure oko upisa djece u vaspitno – obrazovne ustanove obave elektronskim putem, a i da ostvare neke od zdravstvenih usluga u domovima zdravlja.

U okviru ovog vodiča za eUsluge, predstavljamo digitalne servise koji su trenutno dostupni u Crnoj Gori, a posebno su važni roditeljima i njihovoj djeci.

Elektronski upis u vaspitno – obrazovne ustanove

Posredstvom portala upisi.edu.me moguća je online prijava djeteta za upis u predškolsku ustanovu, osnovnu ili srednju školu, a na isti način mogu se upisati i budući đaci muzičkih škola.

Upis u predškolsku ustanovu

Elektronski upis u predškolske ustanove moguć je poslejdnjih godina i elektronskim putem. Potrebno je da se roditelj prvo registruje na portalu www.upisi.edu.me upisom ličnih podataka – imena i prezimena, grada, broja telefona i e-mail adrese. Nakon završene registracije, na e-mail ćete dobiti link, a klikom na njega aktiviraćete svoj nalog na ovom portalu. Potrebno je da izaberete opštinu, predškolsku ustanovu i vaspitnu jedinicu. Zatim upišete jedinstveni matični broj djeteta, a potom kliknete na OK, kako bi se preuzeli podaci iz registara državnih institucija i time popunila većina polja. Potom popunite ostala prazna polja, unoseći tražene informacije i kliknete na opciju Podnesi zahtjev u donjem desnom uglu prozora.

Upis u prvi razred osnovne škole

Da biste elektronskim putem prijavili svoje dijete za upis u prvi razred osnovne škole koristite isti nalog, ukoliko ste već registrovani na portalu www.upisi.edu.me. Ukoliko prvi put koristite ove usluge, registrujte se na isti način kako je opisano u prethodnom dijelu vodiča.

Kao i u slučaju upisa u vrtiće, i za osnovne škole je ista procedura. Izaberete školu i grad, upisom JMB-a djeteta preuzimate ostale podatke, pa potom kliknete na polje Podnesi zahtjev u donjem desnom uglu. Nakon toga, potrebno je da odaberete termin za razgovor sa predsatvnikom pedagoško-psihološke službe, odnosno za testiranje budućeg đaka prvaka. Odabir termina se obavlja izborom opcije Zakaži.

Procedura upisa u prvi razred završava se tek nakon razgovora u školi, a tom prilikom obrazovnoj ustanovi dostavljate i potvrdu sa sistematskog pregleda koji je dijete već obavilo u Domu zdravlja.  

U slučaju da ne žele ili nemaju mogućnosti za online prijavu, roditelji i dalje mogu prijaviti djecu neposredno, odlaskom u školu i zakazivanjem testiranja kod sekretara škole.

Upis u srednje škole

Preko portala upisi.edu.me može se obaviti i elektronski upis u srednje škole. Ukoliko se već ranije nijeste registrovali, moraćete to da učinite na isti način kao i roditelji koji prijavljuju djecu za upis u vrtiće, osnovne i muzičke škole.

Nakon što se prijavite svojim nalogom i odaberete opštinu, srednju školu, matičnu ili područnu ustanovu, obrazovni program i nastavni jezik, upisujete i JMB djeteta. Zatim birate i setove izbornih predmeta, a posljednji korak tokom prijavljivanja je Podnesi zahtjev.

eDnevnik

Portal eDnevnik – www.dnevnik.edu.me omogućava roditeljima da prate ocjene, izostanke i vladanje svog djeteta, kao i izrečene vaspitne mjere i ocjene s eksterne provjere znanja.

Portal nudi pregled svih ocjena po nastavnim predmetima (ocjene s usmene provjere znanja, pismene i kontrolne zadatke, zaključene ocjene na klasifikacionim periodima itd.) uz podatke o tome kada je ocjena evidentirana u Informacionom sistemu obrazovanja. Za svaki nastavni predmet postoji i hronološki pregled ocjena, kao i prosječna ocjena. U elektronski dnevnik se „ulazi“ jednostavno, unosom korisničkog imena i lozinke, koje je svakom djetetu dodijeljeno u školi. Prilikom pristupa portalu roditelju su dostupne samo informacije koje se odnose na njegovo dijete.

Osim web aplikacije, dostupne su mobilne aplikacije za Android i iOS pod nazivom eDnevnik ME.

eZdravlje

Portal eZdravlje omogućava korišćenje i pruža informacije o elektronskim servisima u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Pristup portalu je moguć putem web adrese (www.ezdravlje.me) ili odgovarajuće mobilne aplikacije (eZdravlje.me). Prijava se obavlja ukucavanjem broja zdravstvene knjižice (desetocifreni broj koji je upisan na prvoj strani zdravstvene knjižice ili broja nove lične karte (za osiguranike koji su je verifikovali u zdravstvenu legitimaciju ne mogu koristiti na dalje broj zdravstvene knjižice za prijavu) ) i PIN koda. Da biste pristupili elektronskim servisima, neophodno je da se obratite nadležnoj područnoj jedinici/filijali Fonda ili uputite zahtjev elektronskim putem na portalu https://www.ezdravlje.me/, kako biste dobili odgovarajući PIN kod. Uz lozinku (PIN), svaki osiguranik dobija osnovne informacije o načinu pristupa Portalu.

Za maloljetnog osiguranika, odnosno osiguranika lišenog poslovne sposobnosti lozinku (PIN) može preuzeti njegov zakonski zastupnik ili staralac (roditelj,…). Osiguranici koji nisu izabrali doktora nemaju mogućnost korišćenja onih servisa za koje se usluga ostvaruje kod izabranog doktora (eZakazivanje i eNaručivanje).

Mobilnu aplikaciju za Android OS možete preuzeti preko Google Play Store-a. 

Mobilnu aplikaciju za IOS možete preuzeti preko iTunes App Store-a.

U okviru servisa eZdravlje dostupno je nekoliko usluga:

eZakazivanje

eZakazivanje je servis za online zakazivanje posjeta kod izabranih doktora u domovima zdravlja (izabrani doktor za odrasle, izabrani doktor za žene i izabrani doktor za djecu). eZakazivanje omogućava online zakazivanje posjete, kao i provjeru, otkazivanje ili promjenu zakazanih termina.

Na ovaj način se mogu zakazati sve vrste posjeta, osim preventivnih pregleda (savjetovališta za djecu i redovnih imunizacija) i kućnih posjeta izabranih doktora.

eRecept

eRecept je elektronski servis koji omogućava pacijentima uvid u propisane i realizovane recepte. U svakom trenutku na svom nalogu mogu dobiti informacije o receptima koji su propisani i aktivni, kao i o receptima koji su realizovani u posljednjih šest mjeseci sa informacijom gdje i kada su realizovani.

eNalaz

eNalaz je elektronski servis koji omogućava pacijentima uvid u rezultate biohemijskih laboratorijskih analiza putem interneta, uz upotrebu odgovarajućih aplikacija i uređaja novije generacije. Servis je razvijen za potrebe osiguranika, sa ciljem da informacije o pruženim uslugama (analizama) i rezultatima laboratorijskih nalaza budu dostupne pacijentima u najkraćem mogućem roku. Na ovaj način pacijenti mogu hronološki pratiti i pretraživati rezultate biohemijskih analiza koje su realizovali u domu zdravlja.

eApoteka

eApoteka je elektronski servis namijenjen građanima, razvijen u cilju pružanja informacija o dostupnosti lijekova u svim apotekama na teritoriji Crne Gore, koje sa Fondom za zdravstveno osiguranje imaju zaključene ugovore.

Putem portala i mobilnih aplikacija osiguranici dobijaju preciznu informaciju u kojim apotekama mogu preuzeti propisanu terapiju.

eNaručivanje

Na portalu eZdravlje, između ostalog, moguća je i opcija eNaručivanje. Korišćenjem ove elektronske usluge, pacijenti mogu naručiti terapiju za hronične bolesnike. Predmiđena je i mogućnost naručivanja doznaka, kao i potvrda za djecu (Opravdanje izostanka iz vrtića i Dokazivanje sposobnosti za nastavu fizičkog vaspitanja), ali je i dalej obavezno lično preuzimanje ovih dokumenata. 

Zahtjevi za izdavanje izvoda i uvjerenja

Preko portala http://dokumenta.me Ministarstva unutrašnjih poslova roditelji mogu podnijeti i zahtjev za izdavanje nekoliko vrsta dokumenata – izvoda iz registra rođenih, uvjerenja iz registra crnogorskih državljana i uvjerenja iz registra prebivališta.

Zahtjev mogu podnijeti za sebe ili svoju maloljetnu djecu, a dokumenta će im po naručivanju biti dostavljena na kućnu adresu kao vrijednosna pošiljka.

Cijena obrasca izvoda iz registra rođenih i uvjeranja o crnogorskom državljanstvu je 2 eura + cijena usluge dostave (ukoliko je zahtjevana) u iznosu od 3,5 eura ( uključujući PDV) + administrativna taksa u iznosu od 3 eura za uvijerenje o prebivalištu.

Administrativna taksa se ne naplaćuje za svrhe: školovanja ili studiranja, zaposlenja i prava iz radnog odnosa, penziskog, socijalnog ili zdravstvenog osiguranja, oslobađanja od poreza, ostvarivanja humanitarnih prava, invalidske zaštite.

Vodič za elektronske usluge za roditelje dio je projekta Roditelji na dnevnom redu, koji udruženje Roditelji sprovodi kroz ICEDA inicijativu Povećanje građanskog angažmana na polju digitalne agende.

Udruženje Roditelji se pridružilo Nacionalnoj mreži za digitalnu agendu u Crnoj Gori, formiranoj u okviru projekta ICEDA, čiji je cilj povećanje upotrebe eUsluga i omogućavanje svim građanima regiona da iskoriste benefite digitalne transformacije. Zato se kroz taj projekat promovišu Digitalna agenda EU i daje doprinos u rješavanju pitanja koji onemogućavaju široku upotrebu e-usluga uz uvođenje novih i kvalitetnih usluga na svim nivoima.

Projekat Povećanje učešća građana na polju Digitalne agende – ICEDA sprovode Fondacija Metamorfosis (Severna Makedonija), Open data Kosovo (Kosovo), Akademija za eUpravu (Estonija), Partneri za demokratske promjene (Srbija), NVO 35mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft! (Albanija).

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply