U vrtiću u Igalu otvorena soba za ranu stimulaciju govora

U vaspitnoj jedinici JPU Naša radost u Igalu otvorena je soba za ranu stimulaciju govora. U tu svrhu, uprava vrtića je nabavila Behringer aparat, a dodatni tretmani za razvoj pravilnog govora kod djece biće besplatni.

„Behringer digitalni set je jedan od instrumenata koji se koristi u radu logopeda sa djecom i značajno pomaže pri razvoju glasova, ali, kako  objašnjava logoped Ana Delić, i slušne pažnje i verbalne memorije.

„Aparat ima 50 programa od kojih je 30 predviđeno za razvoj glasa, nekoliko programa je za razumijevanje govora, a ima i program za problem mucanja. Dijete drži slušalice na ušima, a logoped u mikrofon izgovara pravilno glasove. Na ovaj način, dijete brže i lakše razvijaju govor i pravilan izgovor glasova, odmah ima fokus i pažnju, i oponaša ono što čuje. Na taj način se radi i na slušnoj pažnji, odnosno auditivnoj percepciji, koja je jako važna i kako je praksa pokazala jedan je od osnovnih nedostataka kod djece. Zato je ovaj aparat veoma važan i koristan i zbog slušne pažnje, razvoja govora i verbalne memorije“, kazala je Delić.

Istakla je da ako dijete na vrijeme ne usvoji pravilno izgovaranje glasova, kasnije nastaju lančane reakcije pa nakon foneme – pogrešnog izgovora, imaće i grafemu – pogrešno zapisivanje glasa u slovo.

Ideja za ovakav projekat proistekao je, kako objašnjava direktorica JPU Naša radost Tamara Živanović, iz njenog dugogodišnjeg iskustva u radu sa djecom kao vaspitača.

„Prepoznala sam kod djece mlađih grupa određena odstupanja u razvoju govora. Zbog većeg broja predškolaca sa poremećajem govora, logopedica nije uspjela da obrati pažnju na djecu mlađih grupa. Tako se rodila ideja da nabavimo Behringer aparat koji imaju svi logopedi koji se ozbiljnije bave ovim poslom. Od septembra smo skupljali informacije šta nam je sve potrebno od instrumenata za ovakvu sobu, gdje možemo nabaviti i ko Behringer aparat može staviti u funkciju, i zadovoljstvo mi je što smo uspjeli to obezbjediti djeci“, kazala je direktorica Živanović.

Kako je pojasnila, za sada su u mogućnosti da organizuju rad logopeda sa mlađom djecom samo jednom nedeljno – utorkom, jer imaju 120 predškolaca sa kojima rade svakodnevno.

„Tog dana, roditelji će dovoditi djecu u terminu koji bude zakazan. Nadamo se da ćemo, kako se bude ubrzavao proces uspješnog savladavanja govora, moći da se oslanjamo i na ostale dane u nedelji, a za sada će to biti samo utorak. Logoped, Ana Delić će organizaciju završiti sa roditeljima i sa djecom raditi individualne tretmane“, objasnila je Živanović.

Dodatna usluga rada sa djecom je besplatna i ulazi u mjesečnu cijenu koju roditelji plaćaju za boravak djece u vrtiću.

„Trudimo se da naša saradnja sa roditeljima i Domom zdravlja, bude takva da ovo bude veliki projekat na razvoju dječije dobrobiti, odnosno govora“, ističe direktorica.

Dok će u vrtiću u Igalu raditi soba za ranu stimulaciju govora, u vaspitnoj jedinici na Toploj opremaju sobu za senzornu integraciju.

„Prethodnog vikenda imali smo obuku sa predstavnicima udruženja roditelja na temu pospješivanja kompetencija roditelja djece sa posebnim potrebama. Trudićemo se da u svakoj jedinici imamo nešto što je potrebno za bolji razvoj, da im bude što ljepše u našim prostorijama, a da pritom vaspitno-obrazovni rad bude još kvalitetniji“, zaključuje direktorica Tamara Živanović.

Izvor: RTHN

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply