Umjetnost u službi podrške djeci oboljeloj od kancera

Humanitarni koncert za djecu oboljelu od kancera biće održan sjutra, 1. marta od 19 časova u sali barskog Doma kulture. Organizator je KUD “Sveti Jovan Vladimir”, nastupiće i Plesni studio Habanera, a novac prikupljen prodajom ulaznica biće doniran NVU Fenix Crna Gora.

I ovaj događaj nastavak je višegodišnje saradnje ovog udruženja sa organizatorom koncerta – KUD “Sveti Jovan Vladimir”.

Ulaznice za humanitarni koncert, po cijeni od tri eura, zainteresovani mogu kupiti na biletarnici Doma kulture, u Parohijskom domu kod Hrama i ispred HD Laković.

Godišnje u Crnoj Gori od nekog oblika maligniteta oboli oko 25 djece. S ciljem da iskustvom i znanjem, pomognu oboljeloj djeci i njihovim porodicama, prije devet godina osnovano je nevladino udruženje Fenix Crna Gora.

“NVU smo osnovali 15. februara, simbolično, na Međunarodni dan djece oboljele od kancera. Ove godine  nijesmo se okupljali sa roditeljima, nego smo odlučili da taj datum obilježimo na način što ćemo donirati sredstva Odjeljenju dječje hemato-onkologije u Podgorici”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Dijana Stojanović.

U planu im je da od prikupljenih sredstava (a potrebno je 18.000 eura) urede prilaz odjeljenju, naprave igralište za djecu i kutak za odmor za roditelje a, kako je navela Stojanović, kupe i citocentrifugu sa dijelom za automatsko razmazivanje i farbanje pločica sa uzorkom koštane srži, periferne krvi i likvora.

Ona je podsjetila da su 2017. renovirali i opremili kompletno odjeljenje, odvojili ulaz…

“Djeca imaju apsolutno sve uslove za boravak u bolnici. Međutim, prilaz odjeljenju je jako loš. To je makadamski put. Uvijek su lokve kada pada kiša, a djeca i roditelji nemaju prostor gdje bi boravili kada su slobodni od primanja hemioterapija. Postoji mali prostor koji treba da se opremi kao igralište i kutak za roditelje, gdje svi mogu da se odmore i kvalitetnije provedu vrijeme”, dodala je Stojanović.

Ističe da joj jako znači da KUD “Sveti Jovan Vladimir”, sa kojim sarađuju godinama, nikada nije lično zamolila za pomoć, nego su uvijek oni bili ti koji su se prvi javili i bili inicijatori.

„Očekujem i znam da će, kao i prethodnog, i ovog puta biti puna sala. Koliko god mi smatrali da je sve gora i gora situacija godinama, da ljudi postaju manje osjetljivi, vjerujte mi to nije tako. U ljudima postoji puno empatije i ja još vjerujem u dobre ljude”, naglasila je Stojanović.

Umjetnička direktorica KUD-a ”Sveti Jovan Vladimir” Ljubica Davidović kazala je, gostujući na Radiju Bar, da im je posebno zadovoljstvo što su se konačno stekli uslovi da organizuju koncert ovakve vrste.

“Tokom protekle tri godine bili smo jako žalosni što nijesmo mogli da organizujemo koncert ovakve vrste. Mi smo i prije imali saradnju sa udruženjem Fenix. Smatram da konačno treba malo više da se priča o tome. Vjerujem da su se medicinsko osoblje i kompletno društvo, ovih godina i borili za tu djecu, ali mislim da smo zbog cjelokupne situacije zanemarili da osim pandemije, postoji i još neka vrlo opasna bolest. Željeli smo da skrenemo pažnju i na djecu oboljelu od karcinoma”, kaže Davidović.

Koreografkinja i jedan od rukovodilaca plesnog studija Habanera Ljiljana Nikolić ističe da rado učestvuju na svakom humanitarnom koncertu.

„I ovog puta se zahvaljujemo na pozivu da zajedno obilježimo ovaj značajan datum i pomognemo. Publika će, vjerujem, uživati. Izvešćemo latino formacije, latino show, a nezaobilazne barske mažoretke izvešće plesnu tačku sa štapom”, kazala je Nikolić.

Izvor: Bar Info

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply