Biblioteka za slijepe donirala 34 audio publikacije vrtićima “Đina Vrbica”

Biblioteka za slijepe Crne Gore donirala je danas podgoričkoj Javnoj predškolskoj ustanovi „Đina Vrbica“ 34 audio publikacije.

Kako je saopšteno nakon potpisivanja ugovora direktorke JPU Bojane Razić i direktora Biblioteke za slijepe Božidara Dende, riječ je o prvom projektu ovog tipa na nivou sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Ovim projektom će se udahnuti svježina i značajno oplemeniti tradicionalni vaspitno-obrazovni rad, ali i u ogromnoj mjeri pospješiti inkluziju i socijalno uključivanje pojedinaca kojima je konstatovan određeni stepen oštećenja vida. Doniranje 34 audio-publikacije JPU Đina Vrbica značajno će olakšati svakodnevnicu kako mališana sa tiflološkim smetnjama, tako i sve ostale djece koja pohađaju našu ustanovu“; naveli su iz „Đine Vrbice“, uz napomenu da su istraživanja prepoznala da je auditivno učenje jedan od dominantnih vidova usvajanja sadržaja na najmlađem uzrastu.

Među publikacijama koje su donirane JPU „Đina Vrbica“ nalazi se određen broj na engleskom jeziku, što će, smatraju u ovoj ustanovi, djelovati itekako podsticajno na učenje i savladavanje engleskog jezika od najranijeg doba.

„Audio-publikacije za djecu biće dostupne roditeljima naših mališana i izložene u Biblioteci edukativnih igračaka i knjiga, koja se nalazi u okviru VJ Mali Princ u Zagoriču. Roditelji, naročito roditelji mališana koji potiču iz najvulnerabilnijih kategorija stanovništva, moći će besplatno da preuzmu audio-publikaciju i da je vrate po isteku određenog vremenskog intervala. Najljepši redovi istaknutih pisaca prezentovani djeci putem multimedijalnih sredstava još od najmlađih godina značajno će uljepšati njihov dan i oplemeniti slobodno vrijeme“, saopštili su, između ostalog, iz JPU „Đina Vrbica“.

Ukazuju da će donirani sadržaji značajno smanjiti i količinu razvojno neprilagođenih TV programa koji su dostupni djeci, kao i podstaknuti razvoj kognicije, govorno-jezičkih sposobnosti, kreativnosti i mašte.

Iz ove predškolske ustanove izrazili su veliku zahvalnost Biblioteci za slijepe Crne Gore, što su omogućili da i u predstojećem periodu odrastanje mališana dodatno oboje najljepšim bojama i upoznaju ih sa pustolovinama hrabrih junaka iz svijeta knjiga.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply