Do kada je prihvatljivo da se dijete ne odaziva na ime?

Dijete bi trebalo da reaguje na svoje ime mnogo prije nego što počne da govori. Ipak, i taj dio dječjeg razvoja je individualan i iako često brine roditelje, ljekari smatraju da je prihvatljivo da se usvoji do prvog rođendana.   

Svako dijete to razvija svojim tempom, pa neka brže „upoznaju“ ime koje nose, a nekima treba više vremena. Uprkos tome što sve to u principu već znaju, većinu roditelja još uvijek jako brine li se njihovo dijete razvija kako treba.

Veliki strah i brige takođe izaziva slučaj kada dijete ne reaguje na spominjanje svog imena, uglavnom zato što je ovaj “simptom” povezan s autizmom. Pravilo je da bi trebalo da reaguje na ime puno prije nego što počne da govori. Obično se to događa u periodu kada počinje da primjećuje ​​predmete oko sebe, a to je otprilike od sedmog do desetog mjeseca života.

Mnoge majke tvrde da je beba počela da se odaziva na ime ​​mnogo ranije, ponekad i prije šestog mjeseca života. Ljekari kažu da je u tim slučajevima riječ samo o reakciji na majčin glas. Smatraju da nema razloga za brigu sve dok je taj odgovor u navedenim vremenskim okvirima, optimalno u razdoblju od sedam do deset mjeseci, čak i do godinu dana.

Ljekari takođe primijećuju da će roditelji dobiti adekvatnu reakciju ako počnu zvati dijete po imenu što ranije.

Zato savjetuju mladim roditeljima da u svakoj prilici svoje dijete zovu imenom. Takođe bi trebalo da pokušaju da promijene volumen svog glasa što je češće moguće – govoriti i glasno i šaputati. Glas povremeno treba da bude blag, a nekad i strog. Izrazi lica ne bi trebalo da budu isti. Na taj način će beba naučiti da reaguje na različite intonacije i bolje će shvatiti da je ime koje roditelj izgovori njeno.

Ako dijete ne reaguje na svoje ime do navršene prve godine tada mogu postojati problemi sa sluhom ili su slabo razvijene njegove komunikacijske vještine.

Od trećeg ili četvrtog mjeseca života, beba se već mora upoznati sa svojim imenom. Pokušajte joj dati do znanja da je ta riječ ona.

Kada djetetu pokazujete razne predmete, uvijek ih imenujte, a zatim uperite prst u bebu i izgovorite njeno ime. Izbjegavajte tepanja, nazivajući ga sunce, ljubavi, srećo…. Kada želite da uzmete bebu u naručje, prvo je nazovite imenom, a zatim pričekajte reakciju. Opet, pokušajte da joj se obratiti po imenu što je češće moguće.

Ako beba i nakon godinu dana ne reaguje na svoje ime, roditelji bi trebalo da se za savjet obrate pedijatru.

Izvor: Roditelji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply