Žabljak bez stalno zaposlenog pedijatra u jeku sezone

Vodeći planinski turistički centar – Žabljak, u jeku zimske sezone je bez stalno zaposlenog pedijatra, a ljekar koji brine o zdravlju djece u toj opštini povremeno dolazi iz Pljevalja.

Gradonačelnik Veselin Vukićević kaže da kvalitet zdravstvene zaštite nije onakav kakav očekuju građani i da rad Zdravstvene stanice Žabljak mora biti bolje organizovan.

Vukićević se požalio i na lošu komunikaciju Ministarstva zdravstva sa lokalnom vlašću.

“Stanje zdravstvene zaštite na Žabljaku nije baš afirmativno, s obzirom da u ovoj opštini živi sve više starih, a zbog nedostatka medicinskog kadra i COVID problema, zdravstvena zaštita je prilično limitirana”, rekao je Vukićević za Vijesti.

Ocjenjuje da ispomoć iz Pljevalja mora biti bolje organizovana.

“Sve to trenutno nije onako kako bismo mi očekivali, a i građani. Situacija je prilično problematična i nije onakva kakva bi trebalo da bude. Nedostatak kadra pokušava se riješiti premošćavanjem, ali to nije kvaliteno rješenje”, smatra on.

Na neadekvatnu zdravstvenu zaštitu požalili su se Vijestima i turisti. Tvrde da u turističkom centru nema pedijatra koji u jeku zimske sezone može u svakom trenutku pregledati djecu.

Branka Stanković, direktorica pljevaljskog Doma zdravlja u čijem sastavu je i ZS na Žabljaku, kaže da im nedostaje kadra za rad u tom gradu.

“Kadrovska situacija u Zdravstvenoj stanici na Žabljaku je nepovoljnija nakon što je nedavno jedan ljekar preminuo, a jedina pedijatrica napustila Žabljak i prešla da radi u Republiku Srpsku. Mi smo raspisali konkurs za prijem pedijatra i vidjećemo ishod. Trudimo se da i u ovim uslovima građanima Žabljaka i turistima pružimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, rekla je Stanković.

Kako je objasnila, prema sistematizaciji radnih mjesta za rad na Žabljaku predviđen je jedan pedijatar.

Navodi da ZS radi u dvije smjene i da ordiniraju dva doktora koji rade kao izabrani ljekari, a da Hitna služba radi 24 sata dnevno.

Uprkos svemu, iz Ministarstva zdravlja Vijestima”su kazali da su postojeći kadrovski i prostorni kapaciteti zadovoljavajući i da medicinski timovi u potpunosti mogu da pruže zdravstvenu zaštitu pacijentima koji im se obraćaju za pomoć.

“U Zdravstvenoj stanici Žabljak ordiniraju dva izabrana doktore za odrasle, a po potrebi pedijatar i ginekolog. Raspisan je konkurs za prijem još jednom izabranog doktora za odrasle. Tokom ovog mjeseca planirano je angažovanje i interniste, koji će u ovoj zdravstvenoj stanici ordinirati dva puta sedmično… Ukoliko bude potrebno u narednom periodu, menadžment Doma zdravlja Pljevlja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, pripremio je plan reorganizacije, po kojem će se ljekari iz matičnog Doma zdravlja, po potrebi upućivati u ZS Žabljak, a biće im na raspolaganju i ostali kapaciteti”, naveli su iz  Ministarstva.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović posjetila je u novembru ZS stanicu na Žabljaku i najavila bolje uslove za zaposlene i pacijente.

“Definisane su prioritetne aktivnosti koje će se u narednom periodu realizovati, kako bi se unaprijedili uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata i kvalitet zdravstvenih usluga podigao na veći nivo, posebno zbog činjenice da… turistička sezona praktično traje tokom cijele godine”, saopšteno je tada iz Ministarstva zdravlja.

Vukićević ističe da nije u nadležnosti Opštine da rješava organizacione i kadrovske probleme u Zdravstvenoj stanici, ali da lokalna uprava pomaže u skladu sa mogućnostima.

”Opština je prošle godine pružila veliku pomoć ZS. Nabavili smo za njihove potrebe sanitetsko vozilo, a pomogli smo i Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Pljevljima. U budžetu smo planirali novac za nabavku opremu za razvijanje filmova za rentgen aparat. Sadašnji je dotrajao. Pomogli smo rješavanje problema grijanja u kovid ambulanti. U toku prošlog ljeta u saradnji sa Hitnom pomoći pomogli smo rad turističke ambulante, koja je umjesto tri radila mjeseci i po”, rekao je Vukićević.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply