Vlada prihvatila da se obezbijedi dodatak za svu djecu, na potezu poslanici

Vlada Crne Gore poslala je Skupštini izmijenjeni dio predloga Budžeta za narednu godinu gdje je prihvatila dio zahtjeva poslanika, opština i svojih potrošačkih jedinica, što je uvećalo rashode za 38 miliona eura. U usvojene izmjene, uvršten je i predlog da sva djeca do 18 godina dobiju dječiji dodatak.

Resor ministra finansija Milojka Spajića je ovim izmjenama prihvatio zahtjev Demokrata o uvođenje dječjeg dodatka i za djecu od 7 do 18 godina od po 30 eura, zbog čega se ovaj iznos povećava za deset miliona eura, odnosno sa 23 na 33 miliona. U ovu izmjenu budžeta nije uvršteno vanredno povećanje minimalne penzije što su Demokrate tražile da se poveća na 200 eura, a Pokret za promjene na 250 eura. Već je ostalo ranije predviđeno povećanje stavke za penzije od osam miliona eura za redovno usklađivanje.

Zbog prihvatanja zahtjeva za izmjene budžeta, nedostojaći iznos novca je povećan sa 498 na 535 miliona, dok je korišćenje depozita iz ove godine za pokrivanje nedostajućeg iznosa u narednoj godini povećano sa 392 na 430 miliona. Zbog tih izmjena je i deficit budžeta povećan sa 205 na 243 miliona eura.

I o ovim izmjenama budžeta će konačnu riječ dati Skupština. Poslanici su ranije poslali više od 80 amandmana na budžet, a zahtjevi za isplatama i garancijama prelaze dvije milijarde. Zbog ogromnog broja izmjena predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je juče imao sastanak sa predstavnicima dijela stranaka iz Skupštinske većina. Nakon tog sastanka većina stranaka je saopštili da će glasati za budžet uz manje izmjene.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply